Tarile arabe si Turcia si-au intensificat puternic livrarile de arme catre rebelii sirieni in cursul ultimelor luni, cu ajutorul CIA, scrie New York Times in editia de luni, preluata de AFP.

Un pond aerian a fost creat, la mica scara, la inceputul lui 2012, dar a luat amploare in cursul ultimelor luni ale anului. Peste 160 de avioane militare iordaniene, saudite si qatreze au aterizat pe aeroportul Esenboga, in apropiere de Ankara, sau pe alte aeroporturi turcesti sau iordaniene.

CIA - cu un rol "in mare parte consultativ", precizeaza oficiali americani citati de cotidian - au ajutat la punerea in practica a acestor livrari, afirma New York Times, care citeaza de asemena si responsabili anonimi din mai multe tari sau comandamente ale rebelilor.

Agentii serviciului secret american au ajutat astfel guvernele arabe sa cumpere arme, una dintre incarcaturi provenind din Croatia, si au examinat cu atentie caror rebeli sa li se livreze armele, spune cotidianul, care adauga ca guvernul turc a supervizat o mare parte a acestui program.

"O estimare minima a incarcaturilor transportate de aceste zboruri ar fi de 3.500 tone de echipamente militare", subliniaza Hugh Griffiths, de la Stockholm International Peace Research Institute: "Intensitatea si frecventa sugereaza ca este vorba de o operatiune logistica militara clandestina bine pregatita si coordonata".