Rusia a cerut la autoritatilor de la Washington sa organizeze consultari periodice pe tema sistemului de aparare anti-racheta din Europa, indicand astfel ca schimbarea survenita in planurile scutului ar putea contribui la rezolvarea unor diferente care au afectat pentru mult timp relatiile dintre cele doua tari, potrivit Reuters.

Rusia si-a atenuat criticile initiale la adresa deciziei SUA, anuntata pe data de 16 martie, de a adauga 14 noi rachete interceptoare in Alaska si de a renunta la un interceptor nou care urma sa fie amplasat in Europa Centrala, ca parte a Fazei a IV-a a scutului anti-racheta.

Ministrul rus al Apararii, Serghei Shoigu, i-a transmis luni omologului american Chuck Hagel ca Moscova vrea discutii periodice cu Washingtonul pe acest subiect.

"Suntem foarte interesati de evolutiile viitoare privind apararea anti-racheta europeana iar ministrul nostru s-a oferit sa reporneasca consultarile periodice intre ministrii adjuncti pe acest subiect", a declarat Anatoli Antonov, un adjunct al lui Shoigu, citat de agentia rusa RIA Novosti.

Potrivit sursei citate, acesat discutii ar urma sa aiba loc intre Antonov si subsecretarul american in cadrul Departamentului Apararii, James Miller. Totodata, Shoigu i-a propus lui Hagel ca Rusia sa organizeze o reuniune a ministrilor Apararii din NATO si Rusia la Moscova, in paralel cu o conferinta in luna mai.

Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a anuntat pe 15 martie, intr-o conferinta de presa, ca SUA modifica programul de aparare anti-racheta si renunta la faza a 4-a, care prespunea amplasarea unor interceptori anti-racheta de tip avansat.

Hagel a spus ca taierile bugetare aprobate de Congresul SUA ar fi dus la intirzierea Fazei a 4-a a scutului pina in 2022, iar Pentagonul a decis amplasarea pe teritoriul SUA a interceptorilor ce ar fi trebuit amplasati in Polonia (vezi aici mai multe amanunte despre taierile bugetare majore din SUA intrate in vigoare la 1 martie, in urma lipsei de rezultat a negocierilor Casa Alba - Congres).

Faza a 4-a a scutului antiracheta american din Europa a fost considerata de Rusia drept cea mai mare amenintare la propriul program balistic.

Rusia a evitat sa transmita un rasouns imediat la modificarile anuntate de SUA. intr-o prima instanta, vicepremierul rus Serghei Riabkov a declarat, lunea trecuta, intr-un interviu pentru Kommersant ca "nu este vorba despre nicio concesie facuta Rusiei", adaugand ca el nu vede "nicio legatura" intre declaratiile Pentagonului privind restructurarea scutului si obiectiile ridicate de Rusia.

"Tot ceea ce vizeaza incertitudinile strategice legate de amplasarea scutului antiracheta al SUA si NATO ramane neschimbat", a adaugat vice-ministrul rus.

O zi mai tarziu, un reprezentant al Ministerului Apararii din Rusia, citat de RIA Novosti, a declarat ca Statele Unite ale Americii ar trebui sa explice Rusiei cum anume vor modifica planurile sistemului de aparare anti-racheta din Europa inainte ca Moscova sa traga niste concluzii cu privire la acest subiect.