Doisprezece opozanti rusi au fost retinuti duminica, in timp ce incercau sa organizeze un protest in Piata Rosie din Moscova, pentru sustinerea "prizonierilor politici", relateaza AFP.

Aproximativ 40 de militanti ai opozitiei s-au adunat in jurul orei locale 13.00 in apropiere de Piata Rosie, situata la doi pasi de Kremlin, pentru a cere eliberarea opozantilor ce au fost inchisi dupa o ampla manifestatie anti-Putin desfasurata pe 6 mai 2012, care a degenerat in ciocniri violente cu politia.

Manifestantii afisau pancarte cu sloganul "Libertate pentru prizonierii politici". Unii dintre ei purtau de asemenea panglici albe, simbol ales de opozitie impotriva regimului presedintelui rus Vladimir Putin.

Circa 30 de politisti si zeci de protestatari au fost raniti in confruntarile care au avut loc in timpul manifestatiei organizate la Moscova pe 6 mai 2012, in ajunul investirii lui Vladimir Putin in functia de sef al statului.

Lideri ai opozitiei, intre care si liberalul nationalist Alexei Navalny si liderul Frontului de Stanga Serghei Udaltsov, au fost arestati atunci, impreuna cu alti aproximativ 400 de militanti ai opozitiei, apoi eliberati.

In total, 21 de persoane au fost inculpate in acest dosar, iar una dintre ele, singura care si-a recunoscut vinovatia, a fost condamnata in noiembrie anul trecut la patru ani si jumatate de inchisoare, un verdict ce prevesteste pedepse severe pentru ceilalti 20 de acuzati.