Experti in decontaminare au fost trimisi duminica dimineata la locuinta miliardarului rus Boris Berezovski, decedat sambata in Anglia in circumstante misterioase, a anuntat politia britanica, citata de AFP.

"Ofiteri special formati, inclusiv anchetatori specializati in substante NRBC (nucleare, radiologice, biologice si chimice) sunt in prezent la fata locului pentru a desfasura investigatii", potrivit unui comunicat al politiei din regiunea Thames Valley, in apropiere de Londra.

Politia a explicat ca acestia au fost chemati pentru a ajuta la anchetarea cauzelor mortii miliardarului, deocamdata inexplicabila, precizand ca trupul neinsufletit se afla inca in locuinta.

UPDATE: Anchetatorii au anuntat duminica dupa-amiaza ca "nu au gasit nimic suspect" in locuinta din Ascot, unde a fost descoperit sambata trupul miliardarului rus Boris Berezovski.

"Anchetatorii specializati in substante NRBC (nucleare, radiologice, biologice si chimice) n-au gasit nimic suspect in locuinta si in prezent efectuam investigatiile obisnuite", a informat intr-un comunicat politia din Thames Valley, care se ocupa de anheta.

"In lumina concluziilor agentilor special formati care au efectuat un examenul NRBC ca masura de precautie, cea mai mare parte a cordonului instituit de politie in jurul locuintei a fost indepartat", a declarat Simon Bowden, comandantul politiei locale.

"Anchetatorii politiei criminalistice dinThames Valley efectueaza in prezent o ancheta completa si aprofundata pentru a stabili circumstantele mortii" lui Berezovski, a mai precizat politia.

Miliardarul rus Boris Berezovski, vechi opozant al presedintelui rus Vladimir Putin, a murit sambata, in locuinta sa din Anglia, in circumstante misterioase, considerate "inexplicabile" de catre politia britanica ce ancheteaza cazul.

Decesul magnatului rus, in varsta de 67 de ani, a fost confirmat sambata seara de catre purtatorul sau de cuvant, Tim Bell. "Da, a murit. Mi s-a confirmat de catre avocatul sau in aceasta dupa-amiaza", a declarat el pentru AFP.

"Moartea sa este in momentul de fata considerata drept inexplicabila si o ancheta completa este in desfasurare", a precizat intr-un comunicat politia britanica.

Berezovski a fost unul dintre adversarii cei mai virulenti ai presedintelui rus Valdimir Putin. El era la Londra una dintre figurile principale ale unui grup de exilati rusi anti-Putin, din care a facut parte si Alexander Litvinenko, un dezertor al FSB (serviciile secrete ruse, ex-KGB), otravit in noiembrie 2006 cu poloniu, o substanta radioactiva. Litvinenko bause, cu putin timp inainte, un ceai cu omul de afaceri Dmitri Kovtun si cu Andrei Lugovoi, un agent secret rus, intr-un hotel londonez. Lugovoi, considerat de Londra principalul suspect , l-a acuzat pe Berezovski de implicare in asasinarea lui Litvinenko.

La Moscova, avocatul rus al lui Berezovski, Alexandre Dobrovinski, a declarat la televiziunea Rossia 24 ca oligarhul s-a sinucis.

"M-au sunat din Londra pentru a ma anunta ca Berezovski s-a sinucis", a declarat Dobrovinski, fara a preciza cine i-a dat aceasta informatie.

"In ultima vreme, Berezovski era intr-o stare groaznica, era ingropat in datorii, era distrus... Era obligat sa-si vanda tablourile si alte bunuri", a adaugat el.

"De la niste prieteni comuni am aflat ca le-a cerut 5.000 de dolari pentru a cumpara un bilet de avion", a mai spus Dobrovinski.

Un amic al lui Berezovski, omul de afaceri Demian Kudriavtsev, a dezmintit in schimb ca magnatul ar fi putut sa-si puna capat zilelor.

"Nu, nu e vorba de asa ceva! Nimeni nu stie ce s-a intamplat. Nu exista niciun indiciu aparent de sinucidere, urme de injectii sau de ingestie de medicamente", a declarat acesta agentiei RIA Novosti. "Nimeni nu stie de inima sa s-a oprit", a adaugat el.

O sursa din anturajul lui Berezovski a afirmat la randul sau ca miliardarul a murit de "infarct".

"Berezovski a murit de infarct. El a fost recent in Israel pentru tratament, apoi a revenit in Marea Britanie", a declarat sursa, citata de RIA Novosti.

  • Moartea lui Boris Berezovski: comentarii rezervate sau negative in Rusia

Anuntul mortii lui Boris Berezovski a provocat reactii in general rezervate sau negative in Rusia, unde oligarhul decazut din gratiile Kremlinului si opozant al presedintelui Vladimir Putin nu era foarte popular, scrie AFP.

"Nu va fi multa lume care sa zica ceva de bine despre el, asa ca cel mai bine e sa nu spui nimic", a scris unul dintre liderii opozitiei ruse, Boris Nemtsov, pe Twitter.

Seful Partidului Comunist rus, Ghennadi Ziuganov, a declarat pentru agentia RIA Novosti ca n-are fata de Berezovski "nici comentarii elogioase, nici cuvinte bune" de enuntat. Berezovski "a recunoscut el insusi, spre finalul vietii sale, ca a trait degeaba, ca a ramas fara familie, fara tara, fara bani si fara prieteni", a adaugat Ziuganov.

Populistul si ultranationalistul Vladimir Jirinovski a fost mai indulgent, el vorbind intr-un interviu pentru postul de radio Ekho Moskvy despre "un om talentat, care a jucat un rol enorm" in perioada in care era eminenta cenusie a presedintelui Boris Eltin la Kremlin.

Pentru politologul rus Serghei Markov, care a lucrat cu el, Berezovski era "un manipulator genial", dar "geniul sau a lucrat impotriva Rusiei si aceasta l-a dus la pierzanie".

Pe blogul site-ului versiunii ruse a revistei Forbes, care a publicat sambata seara un interviu prezentat ca o conversatie avuta cu Boris Berezovski cu cateva ore inainte de deces, in care acesta ar fi declarat ca "viata sa nu mai are sens", comentariile nu sunt deloc prietenoase. Moartea sa este "singurul act decent din toata viata lui", scrie internautul Gershel.

In schimb, alti internauti pun la indoiala autenticitatea interviului publicat de Forbes, considerand ca este vorba de o manevra destinata acreditarii ipotezei lansate de Kremlin despre un Berezovski spasit, care dorea sa se intoarca in Rusia si nu il mai critica pe presedintele Vladimir Putin.

"Acest articol miroase a Lubianka (sediul FSB, serviciile secrete ruse). Se regasesc aici vechi trucuri folosite in anii '30: nostalgia fata de patrie, regretul, dezamagirea fata de Occident si constientizarea faptului ca te afli pe un drum gresit", scrie Leonid Danko.

La scurt timp dupa anuntul mortii lui Boris Berezovski, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru postul de televiziune Rossia 24 ca acesta din urma i-a scris lui Vladimir Putin in "urma cu putina vreme, doua luni poate", pentru "a-i cere iertare", recunoscand "ca a comis multe greseli" si cerandu-i sa ii permita sa se intoarca in Rusia.

  • Kremlinul: Berezovski - un "inamic neputincios", cu influenta "aproape zero"

Purtatorul de cuvant al presedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat ca fotul oligarh rus Boris Berezovski era un "inamic neputincios", a carui influenta era "aproape de zero", transmite AFP.

Potrivit lui Peskov, criticile lansate de la Londra de Berezovski impotriva regimului rus il lasau "indiferent" pe presedintele Vladimir Putin. "Nu erau critici constructive, nici critici pentru a propune ceva. Erau criticile unui inamic neputincios", a declarat Peskov pentru canalul de televiziune Dojd.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului a admis ca Berezovski a avut "un rol foarte important" in anii '90 in Rusia, inainte de venirea lui Putin la putere si de exilul lui la Londra.

"As evita sa supraestimez rolul sau in anii 2000, el era mai degraba minim. N-avea absolut nicio influenta aici (in Rusia), iar interesul in privinta lui in Anglia a scazur iar rolul sau s-a redus, fiind din ce in ce mai aproape de zero", a adaugat purtatorul de cuvant.