Papa Francisc si predecesorul sau Benedict al XVI-lea s-au intalnit sambata la Castelul Gandolfo, resedinta pontificala de vara aflata in sudul Romei, o intalnire inedita in istoria Bisericii Catolice, confruntata cu numeroase provocari in aceste momente, scrie AFP.

Ajuns la bordul unui elicopter cu putin timp inainte de ora 11,30 GMT, papa argentinian a fost primit chiar de Benedict al XVI-lea.

Imaginile, filmate de televiziunea Vaticanului CTV, il prezinta pe Benedict al XVI-lea, in varsta de 85 de ani, care pare foarte slabit si emotionat, imbratisandu-si cu caldura succesorul.

Apoi, papa Francisc, care este cu noua ani mai tanar si mult mai alert, a intrat in capela resedintei, urmat de Benedict al XVI-lea, care mergea cu greu, sprijinindu-se intr-un baston.

Benedict al XVI-lea, care a demisionat in 28 februarie, afirmand ca nu mai are forta necesara pentru a conduce Biserica, i-a oferit locul de onoare succesorului sau, dar Francisc a refuzat. "Suntem frati", a raspuns acesta, asezandu-se in genunchi in fata unei banci albe din capela Castelului Gandolfo, alaturi de predecesorul sau, pentru a se ruga.

Cei doi barbati, imbracati in alb, culoarea papala, si-au strans in mai multe randuri mainile.

Dupa rugaciune, cei doi papi au avut o intalnire "privata", de circa 45 de minute, si apoi au luat masa in compania celor doi secretari privati, monseniorii Alfred Xuereb si Georg Ganswein. Acesta din urma, secretar al lui Benedict, este si prefect al Casei pontificale.

Papa Francisc a plecat in jurul orei 14,00 GMT.

Aceasta intalnire marcheaza o premiera. Inaintea lui Benedict al XVI-lea, singurul papa care a demisionat a fost Celestin al V-lea, dar nu a luat niciodata masa cu succesorul sau, Bonifaciu al VIII-lea, care de altfel l-a si plasat pe acesta sub supraveghere si apoi l-a inchis...

In ciuda curiozitatii extreme pe care o starneste aceasta intalnire istorica, ceea ce si-au spus Benedict al XVI-lea si Papa Francisc va ramane un secret.

"Cunoscand delicatetea omului Ratzinger, putem presupune ca s-a abtinut sa-i dea sfaturi, limitandu-se la chestiuni care nu au fost rezolvate", crede Vittorio Messori, specialist in istoria Bisericii, in Corriere della Sera.

Cei doi barbati au discutat fara indolaiala despre "Vatileaks", scandalul scurgerii de documente confidentiale, asupra caruia cei cardinalii au efectuat si redactat un raport care nu a fost transmis decat noului papa.

Benedict al XVI-lea si Francisc se cunosc de mult timp: la conclavul din 2005, Jorge Bergoglio era principalul concurent al lui Joseph Ratzinger si reprezenta o orientare mai deschisa si sociala in randul cardinalilor. Dar a preferat sa se retraga din cursa.

Temperamentele lor sunt profund diferite: Pe cat de rezervat era Joseph Ratzinger in fata multimilor, pe atat de spontan este Jorge Bergoglio, care incearca sa limiteze la maxim onorurile care inconjoara un papa.

Popularitatea foarte mare de care se bucura Francisc este perceputa cu oarecare amaraciune de anumite persoane de la Vatican, care considera nedreapta uitarea care pare sa-l inconjoare deja pe Joseph Ratzinger in ochii marelui public.