Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, l-a insarcinat vineri pe seful stangii, Pier Luigi Bersani, cu formarea viitorului guvern, scrie AFP.

"Il insarcinez pe dl Bersani cu sarcina de a verifica existenta unei sustineri parlamentare sigure pentru guvern", a spus in fata presei Napolitano, in conditiile in care nicio majoritate clara nu s-a degajat in urma alegerilor legislative din februarie.

Napolitano a precizat ca asteapta un raspuns din partea Bersani "imediat ce este posibil".

Potrivit acestuia, viitorul guvern va trebui sa aduca "o schimbare decisiva" care sa tina cont de nemultumirea sociala si de gradul redus de satisfactie al italienilor fata de partidele politie.

Stanga lui Bersani detine majoritatea absoluta doar in camera, in timp ce la Senat are doar o majoritate relativa.

Cele doua camere au aceeasi greutate in viata politica italiana iar Bersani va trebui sa obtina de la ambele un vot de incredere.

Coalitia de stanga se afla "obiectiv in conditiile cele mai favorabile" in incercarea de a crea un nou guvern, a spus Napolitano, recunoscand implicit ca nu avea practic alta alternativa decat sa-i incredinteze mandatul lui Bersani.

Dar seful statului si-a ales cu grija cuvintele: el a evitat sa spuna "ii ofer mandatului lui", preferand un mai prudent "il insarcinez pe dl Bersani cu sarcina de a verifica existenta unei sustineri parlamentare sigure".

Acesta poate renunta la sarcina dupa consultarile pe care le va avea cu liderii celorlalte partide reprezentate in parlament.

Sarcina se anunta una grea, iar Bersani a anuntat ca va aloca pentru aceste consultari "timpul necesar".

"Ma voi intalni cu fortele parlamentare si politice cu idei clare, putine cuvinte si intentii precise despre reformele ce trebuie facute, si care trebuie sa vizeze sistemul politic. Voi indeplini aceasta misiune cu foarte mare hotarare. Voi aloca timpul necesar, este o situatie foarte dificila", a spus acesta.

Bersani incearca sa ajunga la o intelegere cu Miscarea 5 Stele a lui Beppe Grillo, care a cristalizat votul popular, dar acesta a respins pana in prezent sistematic un astfel de acord.