Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a declarat joi, pentru prima oara, ca nu se opune unui dialog direct cu Washingtonul pentru a rezolva chestiunea nucleara iraniana, amenintand insa ca va distruge Tel-Aviv si Haïfa in cazul unui atac israelian impotriva tarii sale, scrie AFP.

Ayatollahul Khamenei a facut aceste afirmatii intr-un discurs televizat sustinut la Machhad (nord-est), cu ocazia Noului an iranian, in momentul in care presedintele american Barack Obama efectua o vizita in Israël.

Americanii "au trimis un mesaj pentru un dialog asupra dosarului nuclear (...) in marja negocierilor cu grupul 5+1. Nu sunt optimist asupra unui astfel de dialog (...) dar nici nu ma opun", a spus el.

"Logica americanilor este sa discutam pentru a le accepta punctul de vedere, si nu pentru a ajunge la un rezultat rational. Noi vrem doar sa ni se recunoasca dreptul la imbogatirea uraniului in scopuri pasnice, dar ei (occidentalii) nu vor sa recunoasca acest drept", a afirmat acesta.

Occidentul si Israelul acuza Iranul ca incearca sa obtina arma atomica sub acoperirea unui program civil nuclear, ceea ce Teheranul dezminte.

Washingtonul a afirmat in mai multe randuri ca este dispus sa discute bilateral cu Iranul in cadrul P5+1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franta, Rusia, China si Germania) dar pana acum ayatollahul Khamenei a refuzat propunerea.

Dupa ce s-a declarat gata sa discute cu inamicul sau "de 34 de ani", calificat drept "centru al complotului impotriva Iranului islamic", ayatollahul Khamenei a amenintat ca va riposta la un atac israelian prin distrugerea oraselor Tel-Aviv si Haïfa.

"Liderii regimului sionist ameninta uneori ca vor ataca Iranul (...) daca vor comite aceasta eroare, Iranul va face praf Tel-Aviv si Haïfa", a sustinut acesta.