Guvernul conservator ungar si-a exprimat joi "profunda indignare" fata de criticile formulate de comisarul european pentru Justitie, luxemburgheza Viviane Reding, legate de sistemul judiciar ungar, scrie AFP.

Intr-un articol publicat in 9 martie in cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, Viviane Reding a apreciat ca este "de inteles" refuzul Irlandei de a expulza in Ungaria un cetatean irlandez implicat intr-un accident rutier mortal in aceasta tara.

"Nu am fost surprinsa - se intampla intr-o perioada in care numeroase decizii fusesera luate in Ungaria si ridicasera semne de intrebare legat de independenta sistemului judiciar ungar", a apreciat comisarul european.

In 2000, Ciaran Francis Tobin, un om de afaceri irlandez care se afla in Ungaria, a ucis doi copii unguri intr-un accident rutier la Leanyfalu, la 25 km de Budapest. El a fost condamnat in contumacie in Ungaria.

Dupa ce s-a alaturat UE in 2004, Ungaria a emis un mandat international pe numele lui Tobin, dar Curtea suprema irlandeza a respins aceasta cerere de extradare in doua randuri.

"Ministerul ungar al Justitiei isi exprima profunda indignare fata de remarcile lui Viviane Reding, legate de critici asupra sistemului judiciar ungar si afacerea Tobin", a afirmat ministerul intr-un comunicat.

Intr-o scrisoare deschisa adresata lui Viviane Reding, ministrul ungar al Justitiei, Tibor Navracsics, a cerut comisarului sa binevoiasca sa se "abtina de la comentarii publice nefondate si care dau dovada de reavointa".

Bruxellesul critica de mult timp, pe un ton sever, transformarile legislative in sistemul judiciar ungar si alte institutii democratice sub guvernarea premierului Viktor Orban.

In 11 martie, guvernul ungar a modificat Constitutia si a limitat puterile Curtii Constitutionale.