Barack Obama a afirmat miercuri, in prima sa vizita in statul evreu, in cel de-al doilea mandat de presedinte, ca alianta Statelor Unite cu Israelul este "eterna", scrie AFP.

Barack Obama a coborat singur din avionul prezidential Air Force One care a aterizat pe aeroportul Ben Gourion din Tel-Aviv, unde a fost primit de premierul Benjamin Netanyahu, presedintele Shimon Peres si ambasadorul SUA in Israel, Dan Shapiro.

"Pacea trebuie sa ajunga pe Pamantul Sfant. Nu vom pierde niciodata din vedere pacea dintre Israel si vecinii sai", a afirmat Obama, intr-un scurt discurs sustinut pe aeroport. "Alianta noastra este eterna", a adaugat acesta, precizand ca America este mandra sa fie "cel mai puternic aliat al Israelului".

Premierul israelian i-a multumit presedintelui american pentru ca apara "fara echivoc dreptul Israel la existenta (...) si pentru ca aparat curajos acest drept in fata Natiunilor Unite".

"Intr-un Orient Mijlociu instabil si nesigur, necesitatea aliantei noastre este mai importanta ca niciodata. Aceasta este cheia pentru a ajunge la o pace stabila si sigura, la care poporul lui Israel aspira", a adaugat Netanyahu.

Presedintele american a inspectat o baterie a sistemului antiracheta Iron Dome, finantat de SUA, inainte de a parasi aeroportul pentru a se deplasa la Ierusalim, unde va fi primit de Peres si de Netanyahu.

Aceasta prima vizita in cel de-al doilea mandat intervine la doua zile dupa investitura noului guvern al lui Netanyahu, care si-a fixat ca "principala prioritate apararea si securitatea", citand "amenintarile foarte grave" din partea Iranului si a Siriei.

Obama, care a anuntat ca are drept obiectiv, in aceasta vizita, "ascultarea", si nu lansarea de initiative de pace, se va intalni joi la Ramallah (Cisiordania) cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas.