Autoritatile judiciare perchezitioneaza resedinta din Paris a sefei Fondului Monetar International, Christine Lagarde, in afacerea vinzarii companiei Adidas, informeaza Reuters. Reamintim ca justitia franceza a deschis in 2011 o ancheta in cazul directorului Fondului Monetar International, Christine Lagarde, pentru rolul jucat intr-un dosar al omului de afaceri Bernard Tapie, relateaza AFP. Ancheta vizeaza deciziile luate de Christine Lagarde in perioada in care era ministru al Finantelor.

Christine LagardeFoto: FMI

Avizul a fost emis de Curtea de Justitie a Republicii, singura instanta abilitata sa judece ministrii pentru fapte comise in exercitiul functiunii. Aceasta este cercetata pentru "complicitate la fals" si "complicitate la deturnare de bunuri publice".

In data de 10 mai 2011, parchetul a sesizat Curtea de Justitie a Republicii pentru faptul ca, in perioada cand era ministru al Finantelor, Christine Lagarde ar putea sa se faca vinovata de abuz de autoritate in reglarea unui litigiu de afaceri foarte complex, in care erau implicati controversatul om de afaceri Bernard Tapie si o structura publica ce gestiona activele 'otravite' ale bancii Crédit lyonnais, salvata de la faliment in anii '90 de statul francez.

Pentru a grabi proceduri indelungate si a transa mai rapid acest vechi litigiu care viza vanzarea de catre Crédit lyonnais a grupului Adidas, fosta proprietate a omului de afaceri, Christine Lagarde a ales o curte de arbitraj.

Verdictul acestei instante, din 2008, a fost favorabil lui Bernard Tapie, care ar trebui sa incaseze din fonduri publice 200 de milioane de euro.

Vom reveni cu amanunte