A zecea aniversare a invaziei din Irak este comemorata miercuri cu cea mai mare discretie de catre coalitia condusa de Statele Unite intr-o situatie tensionata, in care atacurile zilnice ameninta stabilitatea. Prim-ministrul siit Nouri al-Maliki nu a planificat niciun fel manifestari pentru aniversarea din 20 martie, cand acum 10 ani, Irakul a fost bombardat de o coalitie americano-britanica.

Guvernul inclina mai degraba sa marcheze caderea Bagdadului, care a avut loc pe 9 aprilie. Aceasta zi, in care armata SUA demola statuia lui Saddam Hussein simbolizeaza caderea presedintelui sunnit si a partidului sau, Baas.

Irakienilor nu le arde sa sarbatoreasca, cand dictatura lui Saddam Hussein a cedat repede locul violentelor, de care tara este in continuare devastata, comenteaza AFP.

Marti, un nou val de atacuri cu bomba asupra zonelor siite din Bagdad si asupra periferiei acestuia au ucis 52 de persoane si au ranit mai mult de 170.

Acesta nu a fost revendicat, dar grupurile de insurgenti sunniti, inclusiv al-Qaida in Irak, continua sa tinteasca atat majoritatea siita din tara, cat si politia si armata, in speranta de a destabiliza guvernul Maliki.

Potrivit unui ONG cu sediul in Marea Britanie cel putin 112.000 de civili au murit in Irak de la invazia din 20 martie 2003.

La nivel politic, Irakul este departe de a intruchipa democratia exemplara prevazuta de administratia presedintelui american George W.Bush la declansarea ostilitatilor.