Ministrul francez al bugetului, Jerome Cahuzac, a demisionat marti, dupa ce o ancheta a parchetului a "intarit ipoteza" potrivit careia vocea sa apare intr-o inregistrare audio in care vorbeste despre un cont pe care l-ar detine in Elvetia, scrie AFP.

Demisia vine intr-un moment foarte delicat: Jerome Cahuzac incepuse luni consultarile cu ceilalti ministri pentru a stabili ce economii se pot face in vederea reducerii deficitelor publice.

Presedintele Francois Hollande a decis sa puna "capat functiilor lui Jerome Cahuzac, la cererea sa", si sa-l inlocuiasca cu Bernard Cazeneuve, actualul ministru al Afacerilor Europene, a anuntat marti seara Palatul Elysee, la putin timp dupa ce parchetul din Paris a anuntat deschiderea unei anchete asupra lui Cahuzac.

Expertii politiei au comparat vocea din inregistrarea audio difuzata de site-ul de stiri Mediapart cu cea a lui Cahuzac si au apreciat ca "rezultatul anchetei noastre intareste ipoteza ca Jerome Cahuzac este vorbitorul necunoscut", a precizat parchetul, care a decis sa deschida o ancheta in acest dosar.

Intr-o inregistrare difuzata de Mediapart si care ar data de la finele anului 2000, un barbat spune unui interlocutor necunoscut ca detine un cont in Elvetia.

Inregistrarea se afla de 12 ani in posesia avocatului Michel Gonelle, fost rival politic al lui Cahuzac in sud vestul Frantei.

Potrivit acestui site, contul pe care Cahuzac l-ar fi avut la UBS ar fi fost inchis in 2010 iar banii transferati, printr-un montaj financiar complex, in Singapore.

De la primele acuzatii ale Mediapart, publicate la finele lui 2012, acest chirurg in varsta de 60 de ani, care a facut avere din implanturile capilare si care era unul dintre stalpii guvernului de la Paris, a negat acuzatiile.

Franta a trimis o cerere de informatii fiscale catre Elvetia, ale carei rezultate nu sunt insa cunoscute deocamdata.