Generatorul centralei nucleare japoneze Fukushima Daiichi s-a activat marti pentru a relansa sistemele de racire a piscinelor de stocare a combustibilului, oprite dupa o pana de curent, potrivit Mediafax.

Electricitatea a fost intrerupta luni la ora locala 18.57 (11.57 ora Romaniei), din motive necunoscute, si inca nu era restabilita marti dimineata, a explicat un purtator de cuvant al Tokyo Electric Power (Tepco).

"Curentul electric care servea la racirea piscinelor (cu combustibil uzat) ale reactoarelor 1, 3 si 4 a fost intrerupt", a precizat acest purtator de cuvant, Kenichi Tanabe. "Incercam sa il restabilim".

Pana de curent, a adaugat el, a determinat si oprirea echipamentelor de tratare a deseurilor contaminate de la centrala, intre care materiale radioactive.

"Nicio schimbare importanta la nivelul readioactivitatii nu a fost depistata de instrumentele noastre de masurare in proximitate", a subliniat el, excluzand posibilitatea unei intensificari a crizei.

Incidentul nu a afectat pana in prezent injectarea de apa in reactoarele 1 si 3 ale centrale, al caror combustibil s-a topit in urma accidentului din 2011, a continuat el.

Guvernul a oferit asigurari. Tepco "foloseste toate modalitatile alternative pentru racirea (piscinelor), nu avem motive sa ne ingrijoram", a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Yoshihide Suga.

La randul sau, oficialul guvernamental reponsabil de instalatiile nucleare la Tepco, Masayuki Ono, a precizat ca temperatura piscinei de stocare a reactorului 4 era estimata la 30,5 grade Celsius la ora locala 10.00 (03.00 ora Romaniei).

Aceasta piscina este cea care inspira cea mai mare ingrijorare deoarece este cea mai plina, cu 1.330 de bare de combustibil uzat si 200 de bare de combustibil nefolosit.

Potrivit Tepco, temperatura aici a urcat in medie cu 0,3-0,4 grade pe ora de la intreruperea sistemului de racire, ceea ce lasa operatorului aproximativ patru zile pentru restabilirea curentului electric inainte de a fi atinsa limita de siguranta, fixata la 65 de grade Celsius.

Ono a subliniat ca, la aceeasi ora, temperatura celorlalte doua piscine era mai scazuta - 17,1 grade pentru cea a reactorului 1 si 15,9 grade pentru cea a reactoului 3.

Tepco estimeaza ca ar fi avut la dispozitie 14 si, respectiv, 26 de zile inainte ca temperatura acestor piscine sa atinga pragul de siguranta, daca electricitatea nu ar fi fost restabilita.

Ono a explicat ca pana de curent ar fi putut fi provocata de o problema intr-o unitate de distributie a curentului electric, fara a exista insa o certitudine.

"Prioritatea noastra este restabilirea curentului electric pentru relansarea operatiunilor (de racire) si vrem sa ajungem acolo cat mai repede posibil (...). Daca acest lucru va dura prea mult, am putea adauga apa de racire (in piscine) in caz de necesitate, pentru a evita ca situatia sa degenereze", a declarat el.

In opinia lui Akio Koyama, profesor in departamentul de siguranta nucleara al Universitatii din Kyoto, situatia pare "sa nu fie grava pentru moment".

"Chiar daca temperatura apei atinge 65 de grade, nu va fi critica daca barele se afla in continuare in apa. Daca nivelul apei scade astfel incat barele sa fie expuse contactului cu aerul, atunci ar fi motive de ingrijorare", a adaugat el.

Accidentul nuclear de la Fukushima, cel mai grav dupa cel de la Cernobil (Ucraina) din 1986, s-a produs dupa un cutremur puternic urmat de un tsunami gigantic la 11 martie 2011, care a determinat oprirea alimentarii cu electricitate a sistemelor de racire.

Cantitati importante de radiatii au fost emise in mediul din jurul centralei situate la 220 de kilometri nord-est de Tokyo. Faza critica a accidentului este considerata ca fiind incheiata din decembrie 2011, dar lucrarile de securizare a centralei nu avanseaza decat pas cu pas din cauza nivelului ridicat de radioactivitate.