Robert Mugabe, presedintele controversat din Zimbabwe, a sosit in Italia, pentru a merge la Vatican la ceremonia de intronizare a Papei Francisc, facand uz de o exceptie de la interdictia de patrundere in spatiul UE, relateaza Mediafax, citand CNN.

Robert Mugabe a sosit luni in Italia in fruntea unei delegatii si se va deplasa la Vatican. Mugabe are interdictie de intrare in spatiul UE, dar poate beneficia de o exceptie daca vine in Italia din ratiuni religioase, a explicat Ministerul italian de Externe.

Mugabe, care are 89 de ani, a vizitat Vaticanul si in 2011, pentru ceremonia de beatificare a fostului Papa Ioan-Paul al II-lea.

Robert Mugabe, care se afla la putere in Zimbabwe de zeci de ani, a fost criticat dur de-a lungul timpului pentru abuzuri impotriva drepturilor omului. Prezenta la Vatican a unui dictator notoriu a fost criticata in mai multe randuri.

In 2005, Mugabe a fost la funeraliile Papei Ioan-Paul al II-lea si a fost asezat pe scaun langa Printul Charles al Marii Britanii.