Rusia nu vede "nicio concesie" in anuntul facut de Statele Unite privind restructurarea sistemului de aparare anti-racheta din Europa prin renuntarea la Faza a 4-a a scutului, considerata de Rusia drept cea mai mare amenintare la propriul program balistic, a declarat luni un vice-ministru rus, Serghei Riabkov, citat de AFP.

"Nu este vorba despre nicio concesie facuta Rusiei", a declarat Riabkov pentru cotidianul Kommersant, adaugand ca el nu vede "nicio legatura" intre declaratiile Pentagonului privind restructurarea scutului si obiectiile ridicate de Rusia.

Secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, a anuntat vineri intr-o conferinta de presa ca SUA au luat aceasta decizie pentru a se proteja mai bine impotriva potentialelor amenintari din partea Coreei de Nord, in contextul taierilor de cheltuieli aprobate de Congres.

Hagel a spus ca taierile bugetare aprobate de Congresul SUA ar fi dus la intirzierea Fazei a 4-a a scutului pina in 2022, iar Pentagonul a decis amplasarea pe teritoriul SUA a interceptorilor ce ar fi trebuit amplasati in Polonia (vezi aici mai multe amanunte despre taierile bugetare majore din SUA intrate in vigoare la 1 martie, in urma lipsei de rezultat a negocierilor Casa Alba - Congres).

Concret, sunt prevazute in continuare instalarea in Turcia a unui radar TPY-2 conceput pentru a depista lansarile de rachete balistice si traiectoria lor este prevazuta in continuare si mobilizarea, pana in 2018, a 24 de rachete interceptoare SM3-IIA in Romania si a unui numar similar in Polonia.

"Nu vad nicio legatura intre obiectiile Rusiei privind amplasarea scutului anti-racheta american in Europa si declaratiile secretarului american al Apararii", a precizat Riabkov.

"Tot ceea ce vizeaza incertitudinile strategice legate de amplasarea scutului antiracheta al SUA si NATO ramane neschimbat", a adaugat vice-ministrul rus.

Faza a 4-a a scutului antiracheta american din Europa a fost considerata de Rusia drept cea mai mare amenintare la propriul program balistic.

Un inalt oficial al Pentagonului a declarat sub anonimat pentru Associated Press (via The Inquirer) ca in timp ce Romania si Polonia au fost informate de SUA inaintea anuntului oficial, Rusia nu a aflat decit in momentul conferintei de presa a secretarului apararii.