Dupa ce presedintele american Barack Obama si-a manifestat sustinerea fata de casatoriile intre persoane de acelasi sex, un grup religios ultraconservator rus a reclamat SUA la o curte de arbitraj din Moscova, invocand nevoia de a-i proteja pe crestini de pacat si incalcari tehnice ale acordului din 1867 prin care SUA a cumparat Alaska, transmite RIA Novosti. Cererea fundamentalistilor rusi nu a fost procesata din cauza unor documente lipsa.

Planurile de legalizare a "asa-numitei casatorii de acelasi sex" ameninta libertatea de religie a crestinilor ortodocsi din Alaska care "nu ar accepta niciodata pacatul ca fiind un comportament normal", a declarat grupul nonguvernamental Pchyolki, citat de agentia de presa rusa.

"Noi consideram ca e datoria noastra sa protejam dreptul lor de a-si practica liber religia care nu permite toleranta fata de pacat", se arata intr-o declaratie postata pe site-ul grupului.

Pchyolki invoca, de asemenea, incalcari tehnice ale prevederilor acordului din 1867 prin care Rusia a vandut Alaska guvernului SUA pentru suma de 7,2 milioane de dolari. Plata a fost facuta prin cec si nu cu moneda de aur, asa cum se specifica in contract, sustine grupul ultraconservator.

Procesul a fost intentat in luna ianuarie, cu toate ca nu a fost facut public pana saptamana aceasta. Cererea nu a fost prelucrata pentru ca Pchyolki nu a inclus in dosar o serie de acte obligatorii, inclusiv documentele care sa justifice solicitarile lor, informeaza site-ul curtii de arbitraj din Moscova. Grupul a avut termen pana saptamana trecuta sa completeze dosarul cu actele necesare insa nu a facut acest lucru din motive nespecificate.

Printre documentele pe care Pchyolki nu le-a depus la dosar se numara si o notificare a paratului, in cazul de fata guvernul Statelor Unite, ceea ce ar putea explica de ce partea americana nu a comentat cu privire la solicitare.

Potrivit RIA Novosti, Pchyolki este un grup relativ obscur creat in 2008 pentru a proteja drepturile orfanilor din Rusia, lucru pe care a incercat sa il faca, printre altele, printr-o campanie impotriva educatiei sexuale in scoli.

Au ajuns in atentia publicului anul trecut printr-un set de instructiuni pentru redinciosi facut public dupa ce grupul punk Pussy Riot au interpretat in Catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova, in luna februarie, un cantec intitulat "rugaciune punk" impotriva presedintelui rus Vladimir Putin. Pchyolki le-a cerut credinciosilor sa protejeze lacasele de cult distragandu-le atentia celor care recurg la astfel de "blasfemii" scuipandu-i in fata, stricandu-le echipamentele pentru inregistrare cu apa sfintita si retinandu-i, "varsare de sange" fiind considerata acceptabila, atata timp cat are loc in afara bisericii.

Biserica Ortodoxa rusa estimeaza ca numarul credinciosilor din Alaska se ridica la aproximativ 50.000 ( din populatia totala a startului de 730.000) inform BBC in 2010. Potrivit sursei citate, religia este considerata drept principala mostenire lasata de Rusia in regiune.

Presedintele american Barack Obama a vorbit in repetate randuri in sprijinul drepturilor minoritatilor sexuale, inclusiv in adresa prezidentiala din 2012. Cu toate acestea, desi a criticat interdictiile privind casatoriile intre persoane de acelasi sex impuse in diferite state din SUA, nu si-a exprimat intentia de a lansa un proiect de lege federala prin care sa se legalizeze casatoriile homosexuale.