Comisia Europeana a publicat un studiu care arata ca specialistii preconizeaza un impact major al crizei economice asupra pietei drogurilor, de exemplu printr-o crestere a cererii de droguri ilegale. Pentru a castiga bani, din ce in ce mai multi tineri vor vinde sau chiar vor produce stupefiante, in special canabis cultivat la domiciliu. In plus, in ultimii doi ani in fiecare saptamana a aparut cate o noua substanta psihoactiva, se arata in raportul citat de reprezentanta in Romania a Comisiei Europene.

Pe de alta parte, se prevede ca in contextul crizei economice vor fi efectuate reduceri ale bugetelor alocate politicii in materie de droguri, in special pentru tratament si pentru masurile de reducere a efectelor negative. Viviane Reding, vicepresedinte al Comisiei si comisarul european pentru Justitie, a declarat ca acest studiu "este un semnal de alarma pentru Europa: pentru a reduce oferta de droguri si a pune capat traficului, trebuie sa micsoram numarul consumatorilor de droguri, prin actiuni de prevenire, dar si prin tratament".

Comisarul european pentru Justitie a explicat ca "oferta este pe masura cererii, iar numarul tot mai mare de consumatori de droguri face ca piata drogurilor ilegale sa fie in crestere. Acesta este motivul pentru care, in cursul acestui an, intentionez sa propun consolidarea legislatiei privind noile substante psihoactive si traficul de droguri ilegale.Trebuie sa actionam la nivelul UE si sa ne protejam copiii."

Potrivit informatiilor furnizate de Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanie, in 2011 au fost notificate oficial pentru prima data 49 de noi substante psihoactive, prin intermediul sistemului UE de avertizare timpurie. Acesta este cel mai mare numar de substante semnalat vreodata in cursul unui singur an, fata de 41 de substante semnalate in 2010 si 24 in 2009, informeaza Comisia Europeana. Datele preliminare pentru 2012 arata ca au fost deja detectate peste 50 de astfel de substante.

Comunicatul remis HotNews.ro de reprezentanta in Romania a Comisiei Europene indica un consum "in general stabil" de "droguri traditionale", cum ar fi cocaina, heroina si ecstasy. Pericolul vine de la noile droguri care aprovizioneaza piata drogurilor ilegale, intrucat comerciantii profita de substantele chimice nereglementate la nivel international. Aceste droguri sunt tot mai frecvent disponibile pe internet si s-au raspandit rapid in multe state membre, care se confrunta cu dificultati in a preveni vanzarea lor, se arata in comunicat.

In acest context, pe piata continua sa apara o serie de droguri noi. In ultimii doi ani, in fiecare saptamana a aparut cate o noua substanta. Statele membre nu pot opri raspandirea drogurilor numai prin propriile forte: rezultatul masurilor adoptate la nivel national ar fi doar acela de a-i obliga pe infractori sa transfere productia de droguri in tarile vecine sau sa isi reorienteze rutele de trafic, precizeaza raportul.

In ianuarie 2013, Comisia a propus interzicerea pe teritoriul Uniunii Europene a drogului "4-MA", similar amfetaminei, dupa ce in 2010 a reusit sa interzica mefedrona, un drog similar cu ecstasy. Pe 25 octombrie 2011, Comisia Europeana a anuntat o revizuire generala a normelor UE de combatere a drogurilor ilegale, in special a noilor substante psihoactive care imita efectele unor droguri periculoase, cum ar fi ecstasy sau cocaina, si care constituie o problema din ce in ce mai grava. Este asteptata o propunere legislativa in cursul anului 2013, informeaza Comisia Europeana.

Potrivit studiului, amploarea pietei europene a canabisului, drogul cel mai utilizat de europeni, este estimata intre 7 si 10 miliarde euro in 2010. Consumatorii intensivi reprezinta un mic procent din consumatorii de canabis (intre 5% si 25%, in functie de tara), fiind insa responsabili pentru cea mai mare parte (intre 55% si 77%) din cantitatea totala de canabis consumata anual.

Studiul mai arata ca aplicarea unor legi impotriva productiei si distributiei de canabis determina o crestere spectaculoasa a pretului acestui drog. Acest lucru se explica prin faptul ca producatorii si traficantii au nevoie de o compensatie pentru riscurile de a fi arestati, detinuti, de a li se sechestra bunurile si de a suporta vatamari grave, precum si pentru costurile asociate necesitatii de a opera sub acoperire.

Lucrarea a fost comandata de Institutul Trimbos si de RAND Europe si a fost finantata in cadrul programului "Prevenirea si combaterea infractionalitatii" (ISEC). ISEC dispune de un buget de aproximativ 600 de milioane euro pentru perioada 2007-2013 si contribuie la securitatea cetatenilor prin proiecte de prevenire si combatere a criminalitatii, potrivit reprezentantei in Romania a Comisiei Europene.