Duma de Stat a anuntat vineri ca vrea sa il sanctioneze pe unul dintre membrii sai, deputatul Dmitri Gudkov, pentru un discurs "anti-rus" sustinut la o conferinta in Statele Unite ale Americii, relateaza AFP.

Cele patru grupuri parlamentare din Duma de Stat (camera inferioara a parlamentului rus) a transmis o plangere Comisiei parlamentara de etica, in care il acuza pe Gudkov de retorica "anti-rusa cu scopul de a discredita tara" si de "tradarea intereselor nationale" ale Rusia, potrivit agentiei Itar-Tass.

La o conferinta desfasurata pe 5 martie in SUA cu participarea organizatiei nonguvernamentale americane Freedom House, Dmitri Gudkov a felicitat adoptarea de catre americani a actului Magnitsky care, potrivit deputatului, i-ar ajuta pe rusi sa "combata coruptia in randul functionarilor".

Congresul SUA a promulgat la sfarsitul lui 2012 asa-numitul "Magnitsky Act", o lege ce sanctioneaza cei aproximativ 60 de oficiali rusi suspectati de implicarea in moartea fostului avocat al firmei Hermitage Capital, Sergei Magnitsky, interzicandu-le accesul pe teritoriul american si blocand bunurile detinute de acestia in SUA.

Kremlinul a reactionat prin interzicerea adoptiilor copiilor rusi de catre cetateni americani, retragandu-se totodata din acordul de cooperare cu Statele Unite in domeniul luptei anti-drog si a criminalitatii.

"Deputatii au fost ofensati pentru ca am propus americanilor sa coopereze cu noi in domeniul luptei impotriva coruptiei", a declarat Gudkov pentru AFP.

"Deputatii s-au temut pentru ca detin proprietati in SUA si copiii lor studiaza acolo", a adaugat el.

Comisia de etica din Duma de Stat se va reuni miercuri pentru a hotara sanctiunile impotriva lui Dmitri Gudkov, a declarat seful comisiei, Andrei Andreiev.

"Conform regulilor comisiei, deputatul poate primi un vot blam sau poate fi privat, pentru o anumita perioada de timp, de dreptul de a lua cuvantul la reuniunile Dumei", a declarat Andreiev, citat de agentia Interfax.

O sursa parlamentara, citata de Itar-Tass, a declarat ca exista si posibilitatea ca Gudkov sa isi piarda mandatul.