Li Keqiang a fost desemnat premier al Chinei vineri, dupa o zi de la numirea lui Xi Jinping ca presedinte de catre Parlamentul de la Beijing, astfel incheindu-se tranzitia la putere a unei noi echipe care va conduce a doua putere mondiala in urmatorii zece ani. "Anunt ca tovarasul Li Keqiang a fost ales premier al Republicii populare a Chinei", a declarat vicepresedintele Adunarii Nationale Populare (ANP, Parlament) Yan Junqi in fata a aproximativ 3.000 de delegati reuniti la Beijing, la Palatul Poporului, in cadrul unei ceremonii transmise in direct de televiziunea nationala, potrivit Mediafax.

In varsta de 57 de ani, Li Keqiang va superviza enorma masinarie guvernamentala ce aplica optiunile Partidului Comunist Chinez (PCC), el fiind unul dintre oficialii de rang inalt din cadrul acestuia, detinand functia de membru al Consiliului Permanent al Biroului Politic, "varful" puterii in China.

El il inlocuieste pe Wen Jiabao, care a condus timp de zece ani, sub presedintia lui Hu Jintao, spectaculoasa crestere economica chineza marcata de o medie anuala de peste zece la suta, care s-a redus totusi la mai putin de opt la suta anul trecut.

Li Kenqiang a primit aprobarea din partea a 2.940 din cei 2.949 de delegati ANP, adica 99,69 la suta din voturi, putin sub procentul de 99,86 la suta inregistrat la alegerea lui Xi Jinping la presedintia Republicii, in locul lui Hu Jintao.

Li Keqiang, un tehnocrat care vorbeste engleza fluent, are ca principala sarcina mai degraba reorientarea modelului economic chinez catre o crestere bazata pe consum casnic, decat spre marile proiecte de infrasctructura din ultimii ani.

Al XVIII-lea congres al PCC, care a avut loc in noiembrie, a innoit conducerea partidului si respectiv cea a tarii.