Un avion de vanatoare iranian F-4 Phantom a incercat sa intercepteze o drona americana Predator "deasupra apelor internationale" din Golf, dar a renuntat dupa ce in zona au ajuns alte doua avioane militare americane, a anuntat joi purtatorul de cuvant al Pentagonului, George Little, transmite AFP.

"Unul dintre cele doua aparate americane a lansat o momeala pentru a avertiza aparatul iranian, care apoi a renuntat la urmarire", a adaugat Little, amintind ca un avion iranian a atacat deja, in noiembrie, o drona americana.

Evenimentele s-au petrecut marti. Drona de tip Predator efectua un "zbor secret de supraveghere de rutina deasupra apelor internationale ale Golfului Persic" cand avionul iranian F-4 Phantom s-a apropiat, a detaliat purtatorul de cuvant. Cele doua aparate s-au apropiat la o distanta de 16 mile (30 de kilometri).

Avionul fara pilot Predator a fost apoi "escortat de doua avioane militare americane", pe care oficialul Pentagonului nu le-a numit, cel mai probabil avioane de vanatoare. Momeala, un fel de semnal luminos destinat inducerii in eroare a rachetelor cu infrarosu, a determinat avionul iranian sa abandoneze urmarirea, potrivit lui Little.

"In urma incidentului din noiembrie anul trecut, cand un avion de vanatoare iranian a tras asupra unui Predator neinarmat, Statele Unite i-au informat pe iranieni ca vor continua sa efectueze zboruri de supraveghere deasupra apelor internationale, in conformitate cu o practica de mult stabilita si datorita angajamentului lor pentru securitatea in regiune", a dat asigurari George Little, intr-un comunicat.

"Le-am transmis de asemenea ca ne rezervam dreptul de a ne proteja bunurile militare, precum si cetatenii", a adaugat el.

La 1 noiembrie 2012, cu cinci zile inainte de alegerile prezidentiale din SUA, un avion iranian a deschis focul asupra unei drone Predator, deasupra apelor Golfului. Drona nu a fost atinsa si a putut sa se intoarca in siguranta la baza sa, a carei localizare n-a fost dezvaluita.