"De ce Francisc?" s-au intrebat numerosi credinciosi catolici imediat dupa alegerea noului papa argentinian, care se inscrie inainte de toate in traditia Sfantului Francisc de Asssisi, patronul saracilor, prin excelenta, scrie AFP.

Papa FranciscFoto: catholica.ro

"Cred ca inainte de toate cu Francisc de Assisi trebuie sa asociem acest nume, de aceasta idee prin care (noul papa) este legat de saraci si de cei umili", explica Bruno Bartoloni, ziarist specializat in problemele Vaticanului.

Jorge Bergoglio si-a explicat el insusi alegerea, a spus arhiepiscopul de New York Timothy Dolan: "Papa a spus ca isi alege numele in onoarea lui Francisc de Assisi (...) Stim cu totii ca sfantul din Assisi s-a preocupat de saraci si de cei umili. Acesta va fi rolul lui".

"Si-a ales acest nume pentru (lupta care trebuie dusa impotriva) saraciei, intotdeauna a fost un mare admirator al lui Francisc din Assisi", confirma si parintele Guillermo Marco, cel mai apropiat colaborator al arhiepiscopului de Buenos Aires.

"Merge cu metroul, ii place sa calatoreasca alaturi de oameni, rareori foloseste o masina cu sofer", povesteste el, pentru a sublinia stilul modest de viata al noului papa. "In calitate de cardinal, a continuat sa traiasca in stilul sau modest de viata. Este un om ireprosabil".

In ciuda carierei sale stralucite, acest barbat de 76 de ani a ramas "foarte umil", spune parintele Marco.

O viata modesta se inscrie perfect in linia lui Francisc din Assisi (1182-1226), fiul unei bogate familii de comercianti din centrul Italiei, care decide brusc intr-o zi sa se "casatoreasca cu Doamna Saracie", consacrandu-si viata predicilor si castigandu-si paine de zi de zi muncind manual.

La nasterea viitorului sfant, mama sa, care era de origine franceza, l-a botezat Giovanni (Jean). Dar tatal sau, care revenise din Franta unde facuse afaceri bune si ca omagiu adus acestei tari, schimba numele copilului in Francesco.

Un model perfect pentru Jorge Bergoglio.

Iezuit ca si noul papa, purtatorul de cuvant al Vaticanului si-a exprimat bucuria pentru alegerea numelui de Francisc: "Nu a ales numele de Ignatiu (ca Ignatio de Loyola, fondatorul ordinului iezuitilor), si vrea sa spuna prin acest lucru ca suntem toti in serviciul Bisericii", a notat parintele Federico Lombardi.

Si totusi, dincolo de filiatia evidenta fata de Francisc de Assisi, unii analisti observa ca acest nume poate fi inteles si ca o referinta la Sfantul Francisc Xavier, cofondator al Societatii lui Iisus, alaturi de Ignacio de Loyola si mare misionar.

Acest sfant spaniol nascut in 1506 in apropiere Regatul Navarra si a decedat in 1552 pe insula Sancian, in largul Chinei, dupa ce a condus misiuni de evanghelizare in India si in Extremul Orient, atragandu-si supranumele de "Apostolul Indiilor". Un exemplu glorios pentru nou papa, care este primul iezuit ce urca pe tronului Sfantului Petru.

Francisc-Xavier este sfantul tuturor misiunilor catolice (prin decizia lui Pius al XI-lea, in 1927), al Mongoliei si al turismului.

In ceea ce il priveste pe Francisc din Assisi, sfantul saracilor, el este si patronul Europei iar in 1979 Ioan Paul al II-lea l-a proclamat patronul celor care se preocupa de ecologie.

Lupta impotriva saraciei, evenghelizare, ecologie, calatorii - aproape o schita a viitorului program pentru pontificatul noului papa, noteaza AFP.