Noul Suveran Pontif, Jorge Mario Bergoglio, s-a nascut la 17 decembrie 1936 in Argentina. A devenit Arhiepiscop de Buenos Aires in 1998, iar in 2001 a fost ridicat la rangul de cardinal, conform Wikipedia.

Papa FranciscFoto: Wikipedia

Potrivit Reuters, Begoglio si-a pierdut un plaman cand avea mai putin de 25 de ani, din cauza unei grave afectiuni respiratorii.

Dupa ce a absolvit seminarul din Villa Devoto, Bergoglio a intrat in Ordinul Iezuitilor, la 11 martie 1958. A obtinut licenta in filosofie la Maximo Colegio San Jose din orasul San Miguel, apoi a predat literatura si psihologia. A fost hirotonisit la 13 decembrie 1969 de catre Arhiepiscopul Ramon Jose Castellano.

Impresionati de abilitatile sale de conducator, Ordinul Iezuitilor l-a promovat pe Bergoglio pana in functia de rector al seminarului din San Miguel.

In calitate de cardinal, a ocupat mai multe pozitii administrative, devenind membru al Comisiei pentru America Latina si al Consiliului Familiei. S-a facut cunoscut prin smerenia sa, conservatorismul doctrinar si angajamentul fata de justitia sociala. Traieste intr-o locuinta mica, a renuntat la limuzina cu sofer in favoarea transportului in comun si isi gateste singur.

La moartea Papei Ioan Paul al II-lea, Jorge Mario Bergoglio a fost considerat "papabil" si a participat la conclavul din anul 2005, in care a fost ales Papa Benedict al XVI-lea.

In 2010, Jorge Mario Bergoglio s-a opus cu fermitate legalizarii casatoriilor intre homosexuali in Argentina, unde avortul este interzis si a protestat impotriva schimbarii dreptului acordat transsexualilor de a-si schimba sexul. In septembrie 2012, acesta a criticat preotii care refuza sa-si boteze copiii nascuti in afara casatoriei, numindu-i "ipocriti".

Un fum alb a iesit miercuri seara din cosul Capelei Sixtine, semnificand faptul ca Biserica Catolica are un nou papa.

Clopotele Basilicii Sfantul Petru au inceput sa rasune, confirmand alegerea celui de-al 266-lea papa din istoria Bisericii Catolice, dupa demisia istorica a lui Benedict al XVI-lea.