Conclavul celor 115 cardinali electori, care a inceput marti la Vatican, continua miercuri dupa-amiaza cu o noua incercare de a-l alege pe succesorul lui Benedict al XVI-lea. Momente de acalmie. În Piața Petrină o mare de umbrele așteaptă decizia Conclavului. Între timp, pe sub umbrele se discută febril ultimele noutăți. Cardinalul Scoenborn este de părere că "Biserica nu are nevoie de un manager, ci de un om al credinței". Pe figura lor par să se bată două gânduri contrare. Fiecare își evaluaează în mod tacit candidatul. Unii zâmbesc, alții nu. O altă știre confirmată de Federico Lombardi, purtătorul cuvânt al Vaticanului, anunță absența, de la liturghia de investire a noului Suveran Pontif, a fostului Papă Benedict al XVI-lea. Un val de nemultumire și admirație amestecate traversează multimea.

1:39 Roma/12:39 Fumul Negru chiar in acest moment anunta inca un esec al scrutinului. Figurile celor din jur exprima o dezamagire profunda imbinata cu speranta. Cei mai fideli raman pe pozitii in timp ce o mare parte dintre cei aflati aici, in Piazza San Pietro, se indreapta spre oras.

11.24 ora Romei, 12: 24 ora Romaniei. Intreaga asistenta aflata in Piazza San Pietro asteapta cu sufletul la gura rezultatul celui de-al treilea scrutin. Desi vremea nu este deloc prietena celor care se afla aici atmosfera este extrem de calda. Grupuri de credinciosi din intreaga lume spera din tot sufletul ca preferatul lor sa fie Succesorul Sfantului Petru. Incarcata emotional intreaga asistenta pare sa aiba o adevarata povara de purtat pe umerii ei. Totul iti lasa impresia unei mari coalitii emotionale. Numele Cardinalilor se vehiculeaza cu o succesiune aiuritoare. Orice zvon orice informatie traverseaza piata cu viteza gandului.

11:39 Roma/12:39 Fumul Negru chiar in acest moment anunta inca un esec al scrutinului. Figurile celor din jur exprima o dezamagire profunda imbinata cu speranta. Cei mai fideli raman pe pozitii in timp ce o mare parte dintre cei aflati aici, in Piazza San Pietro, se indreapta spre oras.

Context:

  •         Schoenborn, Cardinalul Arhiepiscop la Vienei este de părere că ”Biserica nu are nevoie de un manager general, ci de un om credincios. Calitățile manageriale trebuie să existe, dar acest lucru nu este definitoriu. Nu acest element îl vor căuta Cardinalii în primă instanță. […]Decisiv pentru cel căutat este ca acesta să fie un om al Evangheliei”.
  •         Cardinalul Nigeriei, John  Olorunfemi Onaiyken, Arhiepiscop de Abuja și Președintele Conferintei Episcopilor din Nigeria, consideră că viitorul Papă nu poate ignora Islamul. Este cea mai mare religie după creștinism având peste un milion de adepți, iar prezența sa crește tot mai mult în Europa și America. Toate aceste date arată că Islamul nu mai poate fi ignorat. Îngrijorările oricărui colț de lume trebuie să devină și îngrijorările Bisericii Catolice.
  •         Înainte de începerea Conclavului din 12 martie 2013 se pare că a existat o discuție în contradictoriu, destul de critică, între Cardinalul Tarcisio Bertone - Secretarul de Stat al Vaticanului, și Prefectul Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, brazilianul Joao Braz de Aviz. Betone i-ar fi reproșat lipsa de diplomație cu care a atacat problema managementului Băncii Vaticane, cât și ale Curiei Romane, dar mai ales că aceste considerații au fost lăsate cu nonșalanță să se scurgă spre presa italiană. Braz de Aviz nu a lăsat neamendată această insinuare și i-a sugerat Secretarului de Stat că suspectează mai curând o scăpare a ”organizației” pe care o conduce. Moment foarte aplaudat de către Cardinalii aflați de față.

Ieri

Roma, 15.57, 12 martie 2013. Maestrul Ceremoniilor Pontificale - Monseniorul Guido Marini a pronuntat mult asteptatul extra omnes. In Capela Sixtina au mai ramas doar Cardinalul Prosper Grech si Maestrul Ceremoniilor Pontificale pentru o scurta meditatie care, odata incheiata, lasa loc desfasurarii Conclavului. Cardinalii intra intr-o ordine bine stabilita. Intai intra Cardinalii din ordinul diaconilor (Cardinali care au functii in Curia Romana), Cardinalii din ordinul preotilor (sunt conducatorii unor Dioceze) si nu in ultimul rand Cardinalii din ordinul episcopilor. Procesiunea este incheiata de Cardinalul Giovanni Battista Re cel mai vechi in functia de cardinal dintre cardinalii electori aflati sub varsta de 80 de ani.

Conclavul a inceput.

"Conclav, noapte de tratative dupa primul fum negru", scrie La Repubblica de la Roma, care, intr-un articol semnat de vaticanistul Marco Ansaldo, precizeaza ca miercuri se vor desfasura alte patru scrutine, doua dimineata si alte doua seara. Cand marti seara, la ora locala 19:41, a inceput sa iasa din cosul de pe Capela Sixtina un nor dens si intens de fum negru, "foarte negru", dezamagirea credinciosilor si a curiosilor veniti sa asiste la eveniment in Piata Sfantul Petru de la Vatican, unde erau prezente mii de persoane, in ciuda frigului si a ploii, a fost mare. "Nuuuuu....!" a urlat multimea, care spera sa vada fum alb, chiar daca niciodata, in istoria Conclavelor, Papa nu a fost ales la primul scrutin, scrie Agerpres, citand presa italiana.

Cardinalii electori, inchisi "cu cheia" (cum clave) in Capela lui Michelangelo dupa ceremonia "Extra omnes" (Afara toti), "soptita" de maestrul de ceremonii de la Vatican, monseniorul italian Guido Marini, au inceput sa voteze in jurul orei locale 19:15, opineaza principalul cotidian roman, care adauga ca, dupa primul scrutin "negativ", "toti cei 115 cardinali electori au purtat o noapte de tratative la resedinta Santa Marta" din incinta Vaticanului, unde sunt cazati.

Dupa ce au ars primele buletine de vot in soba din Capela Sixtina, cardinalii s-au deplasat cu mai multe microbuze in casa Sfanta Marta, "au servit cina si au inceput sa vorbeasca intre ei, un dialog intens, care a devenit in cursul noptii o tratativa capabila miercuri sa dea primele sale rezultate concrete, in cursul celor patru scrutine prevazute", care vor putea duce la alegerea succesorului lui Benedict al XVI-lea, potrivit La Repubblica.

Cardinalul italian Angelo Scola, in varsta de 71 de ani, arhiepiscopul de Milano, "ar dispune deja de circa 50 de voturi", iar primul scrutin, singurul prevazut marti seara, "ar fi fost de fapt un fel de referendum pro sau anti-Scola". Un alt candidat "serios" ar fi cardinalul brazilian Odilo Pedro Scherer /63 de ani/ si ar fi crescut, intre timp, posibilitatile unui alt "papabil", cardinalul Peter Erdo, /60 de ani/, arhiepiscop de Budapesta, opineaza La Repubblica.

"Va fi miercuri ziua solemna in care se va pronunta celebra fraza Habemus Papam?" se intreaba publicatia romana, care precizeaza ca, in mod ironic, ca de obicei, parintele iezuit Federico Lombardi, purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun, a declarat marti: "Toti cei 115 cardinali electori au intrat in Capela Sixtina, i-am numarat, sunt toti si sunt intr-o forma splendida".

Tot marti seara, in piata "San Pietro" de la Vatican, a avut loc si ultimul "spectacol" oferit romanilor de gruparea feminista "Femen", cand doua tinere femei din Ucraina, in "topless", "dupa bunul lor obicei", au inceput sa urle sloganuri impotriva Bisericii si a Conclavului: "Pope No More!"; acestea au fost blocate de fortele de ordine si transportate intr-un comisariat de politie de la Roma, semnaleaza publicatia amintita.

Conclavul cardinalilor electori continua miercuri, "dar nu va fi o alegere usoara". "Vom vedea miercuri fumul alb pe care il asteapta multimea?", se intreaba La Repubblica.

"Cardinalul american Dolan crede ca noul Pontif va fi ales joi", scrie Corriere della Sera din Milano, care precizeaza ca Timothy Michael Dolan, /63 de ani/, arhiepiscopul de New York, considerat unul dintre "papabili", le-a trimis o scrisoare preotilor din arhidioceza sa, in care a scris: "Eu cred ca succesorul lui Benedict al XVI-lea va fi ales pana joi seara, iar mesa noului Pontif va fi celebrata pe data de 19 martie". Scrisoarea a fost confirmata de purtatorul de cuvant al lui Dolan, intervievat marti de Abc News, conchide publicatia mentionata.