Conclavul celor 115 cardinali electori, care a inceput marti la Vatican si care are sarcina de a-l alege pe succesorul lui Benedict al XVI-lea, va continua miercuri, cu alte patru scrutine, dupa fumul negru care a anuntat marti seara ca inca nu a fost ales cel de-al 266-lea Pontif al Bisericii Romano-Catolice, informeaza miercuri principalele publicatii din Italia, potrivit Agerpres.

UPDATE (ora 12:44): Fumul negru a iesit din nou pe cosul Capelei Sixtine, ceea ce inseamna ca noul Papa nu a fost ales. Cardinalii electori se vor reuni din nou miercuri dupa-amiaza, intr-o noua incercare de a-l alege pe succesorul lui Benedict al XVI-lea.

"Conclav, noapte de tratative dupa primul fum negru", scrie La Repubblica de la Roma, care, intr-un articol semnat de vaticanistul Marco Ansaldo, precizeaza ca miercuri se vor desfasura alte patru scrutine, doua dimineata si alte doua seara. Cand marti seara, la ora locala 19:41, a inceput sa iasa din cosul de pe Capela Sixtina un nor dens si intens de fum negru, "foarte negru", dezamagirea credinciosilor si a curiosilor veniti sa asiste la eveniment in Piata Sfantul Petru de la Vatican, unde erau prezente mii de persoane, in ciuda frigului si a ploii, a fost mare. "Nuuuuu....!" a urlat multimea, care spera sa vada fum alb, chiar daca niciodata, in istoria Conclavelor, Papa nu a fost ales la primul scrutin.

Cardinalii electori, inchisi "cu cheia" (cum clave) in Capela lui Michelangelo dupa ceremonia "Extra omnes" (Afara toti), "soptita" de maestrul de ceremonii de la Vatican, monseniorul italian Guido Marini, au inceput sa voteze in jurul orei locale 19:15, opineaza principalul cotidian roman, care adauga ca, dupa primul scrutin "negativ", "toti cei 115 cardinali electori au purtat o noapte de tratative la resedinta Santa Marta" din incinta Vaticanului, unde sunt cazati.

Dupa ce au ars primele buletine de vot in soba din Capela Sixtina, cardinalii s-au deplasat cu mai multe microbuze in casa Sfanta Marta, "au servit cina si au inceput sa vorbeasca intre ei, un dialog intens, care a devenit in cursul noptii o tratativa capabila miercuri sa dea primele sale rezultate concrete, in cursul celor patru scrutine prevazute", care vor putea duce la alegerea succesorului lui Benedict al XVI-lea, potrivit La Repubblica.

Cardinalul italian Angelo Scola, in varsta de 71 de ani, arhiepiscopul de Milano, "ar dispune deja de circa 50 de voturi", iar primul scrutin, singurul prevazut marti seara, "ar fi fost de fapt un fel de referendum pro sau anti-Scola". Un alt candidat "serios" ar fi cardinalul brazilian Odilo Pedro Scherer /63 de ani/ si ar fi crescut, intre timp, posibilitatile unui alt "papabil", cardinalul Peter Erdo, /60 de ani/, arhiepiscop de Budapesta, opineaza La Repubblica.

"Va fi miercuri ziua solemna in care se va pronunta celebra fraza Habemus Papam?" se intreaba publicatia romana, care precizeaza ca, in mod ironic, ca de obicei, parintele iezuit Federico Lombardi, purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun, a declarat marti: "Toti cei 115 cardinali electori au intrat in Capela Sixtina, i-am numarat, sunt toti si sunt intr-o forma splendida".

Tot marti seara, in piata "San Pietro" de la Vatican, a avut loc si ultimul "spectacol" oferit romanilor de gruparea feminista "Femen", cand doua tinere femei din Ucraina, in "topless", "dupa bunul lor obicei", au inceput sa urle sloganuri impotriva Bisericii si a Conclavului: "Pope No More!"; acestea au fost blocate de fortele de ordine si transportate intr-un comisariat de politie de la Roma, semnaleaza publicatia amintita.

Conclavul cardinalilor electori continua miercuri, "dar nu va fi o alegere usoara". "Vom vedea miercuri fumul alb pe care il asteapta multimea?", se intreaba La Repubblica.

"Cardinalul american Dolan crede ca noul Pontif va fi ales joi", scrie Corriere della Sera din Milano, care precizeaza ca Timothy Michael Dolan, /63 de ani/, arhiepiscopul de New York, considerat unul dintre "papabili", le-a trimis o scrisoare preotilor din arhidioceza sa, in care a scris: "Eu cred ca succesorul lui Benedict al XVI-lea va fi ales pana joi seara, iar mesa noului Pontif va fi celebrata pe data de 19 martie". Scrisoarea a fost confirmata de purtatorul de cuvant al lui Dolan, intervievat marti de Abc News, conchide publicatia mentionata.