Principalii liderii musulmani iranieni il critica aspru pe presedintele Mahmoud Ahmadinejad pentru ca a imbratisat-o pe mama lui Hugo Chavez la funeraliile sefului statului venezuelan, incalcand astfel traditia conservatoare islamica.

Ahmadinejad o consoleaza pe mama lui ChavezFoto: Agerpres/AP

Potrivit postului american Fox News si ziarului israelian Haaretz, citate de Mediafax, criticile au aparut imediat dupa difuzarea unor imagini in care Ahmadinejad o imbratiseaza pe mama lui Chavez pentru a o consola pentru moartea fiului sau.

Contactul fizic de orice fel intre un barbat si o femeie, alta decat sotia sa, este interzis in traditia islamica.

Numerosi clerici musulmani din orasul iranian Qom l-au criticat aspru pe Ahmadinejad pentru acest gest, considerat drept comportament "interzis, inadecvat si distractiv".

"Atingerea unei femei non-mahram (n.red. - care nu este ruda apropiata - sotie, sora sau fiica) este interzisa in orice circumstante", a reactionat clericul Mohammad Taqi Rahbar.

"Un astfel de contact, chiar si cu o femeie in varsta, nu este permis si este contrar demnitatii unui presedinte al Republicii Islamice Iran", a adaugat clericul siit.

Ayatollahul Mohammad Yazdi l-a acuzat pe Ahmadinejad ca s-a purtat precum un "clovn", imbratisarea indicand ca "nu este in stare sa protejeze demnitatea sa si a natiunii".