Republicanii au publicat marti o propunere de buget care vizeaza o reducere spectaculoasa a deficitului american in zece ani, document respins imediat de Casa Alba, in momentul in care presedintele Barack Obama era asteptat in Congres, scrie AFP.

Textul conservatorilor, dezvaluit de presedintele comisiei pentru Buget din Camera Reprezentantilor, prevede o reducere a deficitului cu circa 4.600 de miliarde de dolari in zece ani, fara o majorare a impozitelor.

Pentru a ajunge la acest lucru, el prevede aborgarea reformei sanatatii a lui Obama, promulgata in 2010 si care vizeaza o asigurare medicala pentru peste 30 de milioane de americani privati pana atunci de acest beneficiu.

Republicanii propun de asemenea o reducere masiva a cheltuielilor sociale, precum tichete de masa si asigurarea de sanatate pentru familiile cu venituri mici.

Casa Alba a respins acest text, afirmand ca se va ajunge la o majorare a impozitelor pentru clasa medie si nu va contribui la reducerea deficitelor.

"Am incercat aceasta abordare in trecut. Presedintele considera in continuare ca este un traseu gresit pentru Statele Unite", a afirmat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney.

Ryan, fost candidat la functia de vicepresedinte alaturi de Mitt Romney, invins de Obama, a spus ca acest plan constituie o "invitatie adresata presedintelui Statelor Unite si democratilor din Senat pentru a rezolva impreuna aceasta problema", in conditiile in care datoria federala se apropie de 17.000 de miliarde de dolari.

Presedintele este asteptat dupa-amiaza la Capitoliu pentru a se intalni cu democratii din Senat, in incercarea de a inregistra progrese in acest dosar.

O scadenta se profileaza in 27 martie, cu o posibila inchidere a serviciilor "neesentiale" ale administratiei, daca parlamentarii nu convin asupra unei legi de finantare care sa acopere ultimele sase luni ale actualului exercitiu bugetar.