Un judecator a invalidat initiativa pe probleme de sanatate publica propusa de primarul New York-ului, Michael R. Bloomberg, cu privire la consumul bauturilor zaharate, anunta The New York Times, decizia acestuia venind cu o zi inainte ca planul primarului sa intre in vigoare.

Judecatorul Milton A. Tingling Jr. a declarat ca regula de a interzice bauturile carbogazoase este "arbitrara si capricioasa", avand in vedere ca aceasta s-ar aplica doar unor bauturi si ca ar trebui sa fie pusa in practica doar in unele restaurante, dar nu si in alimentare.

Milton A. Tingling Jr. si-a aratat scepticismul cu privire la competenta Departamentului de Sanatate al orasului New York, in ciuda faptului ca administratia Bloomberg sustine ca acesta este indreptatit sa caute solutii pentru a imbunatati sanatatea cetatenilor. Tingling a afirmat ca "o asemenea interpretare ar oferi Departamentului o autoritate de a defini, crea si mandata limitata doar de propria sa imaginatie".

Primarul New York-ului nu a prevazut o rezistenta la adresa propunerii sale s a afirmat ca va ataca decizia. Hotararea lui Milton Tingling a socat administratia orasului, care dorea sa implementeze noua regula de interzicere a bauturilor zaharate la nivel national, pentru a lupta impotriva obezitatii.

"Planuim sa contestam hotararea cat de curand si suntem increzatori ca decizia Departamentului de Sanatate va fi mentinuta", a declarat Michael A. Cardozo, avocatul administratiei Bloomberg. Decizia Curtii face ca Asociatia Americana a Producatorilor de Bauturi Racoritore sa rasufle usurata, avand in vedere ca, daca propunerea lui Bloomberg ar fi fost implementata, industria ar fi pierdut zeci de milioane de dolari.