Premierul ungar Viktor Orban a calificat drept "scandaloasa" o decizie a justitiei care permite furnizorilor de servicii in domeniul energiei sa impuna tarife mai mari decat cele stabilite de guvern in ianuarie. Acesta a afirmat luni ca va aproba o noua lege astfel incat familiile sa plateasca mai putin pentru energie iar furnizorii de servicii sa fie obligati sa-si reduca profiturile, scrie Portofoliu.hu.

Orban a reamintit ca societati de distributie de gaze naturale au castigat, in prima instanta, un proces impotriva Biroului Ungar pentru Energie, care impusese reducerea taxelor de acces la retea. Reducerea acestei taxe facea parte din pachetul de scadere cu 10% a tarifelor energetice platite de populatie.

Premierul a spus ca decizia justitiei este "scandaloasa" in conditiile in care aceste companii, care fac profituri de miliarde de forinti, s-au aliat impotriva Ungariei, dar guvernul nu va accepta actuala situatie. El a sustinut ca tarifele de energie pentru consumatorul final vor fi reduse si mai mult iar companiile vor castiga si mai putini bani in Ungaria.

Orban a avertizat ca va urma "o lupta dura" si ca asteapta sa fie sprijinit de ungari. El a cerut populatiei "sa-si faca vocea auzita" iar "sa faca sa inteleaga companiile energetice ca nu s-au pus doar impotriva guvernului, ci impotriva intregii tari".

"Aici este Ungaria!. Respectam regulile economiei de piata, acceptam profituri decente, dar nu acceptam ca aceste companii sa puna milioane de familii in situatii imposibile".