Premierul japonez Shinzo Abe a indemnat luni populatia, intr-un mesaj postat pe Internet, sa sustina sinistratii cutremurului urmat de un tsunami, la 11 martie 2011, afirmand ca "atat timp cat primavara nu va veni in nord-est, nu va veni (nici) in Japonia", transmite Mediafax.

Dupa exact doi ani de la cutremurul urmat de un tsunami, in nord-estul arhipelagului, si accidentul nuclear de la Centrala nucleara Fukushima Daiichi, reconstructia nu avanseaza in ritmul dorit de catre victimele celei mai grave catastrofe care a afectat Japonia in perioada postbelica.

"De cand am venit la putere, la sfarsitul anului trecut, m-am intalnit si am vorbit cu multe persoane din regiunea sinistrata. In locuinte provizorii, am impartasit curajul si durerea refugiatilor", a declarat seful Guvernului de dreapta.

Shinzo Abe a vizitat de trei ori provinciile devastate, Miyagi, Iwate si Fukushima, de cand a fost ales, la 26 decembrie 2012.

"Forta tuturor este in continuare necesara in zona sinistrata", a subliniat premierul intr-un mesaj video postat pe YouTube si preluat, intre altele, pe Twitter si Facebook.

"Participati la actiuni de voluntariat, faceti donatii, calatoriti in zona sinistrata si cumparati produse din Tohoku (nord-est)", a insistat Shinzo Abe, apreciind ca exista "multe moduri de a ajuta sinistratii".

"Vom accelera reconstructia", a promis el, transmitand din nou condoleante rudelor celor aproximativ 19.000 de persoane ucise in ziua catastrofei, dar si celor peste 2.000 de alte persoane care au murit din cauza bolii.

De la revenirea sa la conducerea tarii, dupa un prim mandat in perioada 2006-2007, Shinzo Abe a promis bugete importante pentru lucrari de reconstructie in nord-est, dar si ajutoare locuitorilor si intreprinzatorilor din regiune.

Premierul nipon urmeaza sa sustina o conferinta de presa, luni, dupa o ceremonie nationala de reculegere prevazuta in capitala dupa pranz.

La ora locala 11:46 (7:46, ora Romaniei), ora la care s-a produs seismul in urma cu doi ani, la nivelul intregii tari va fi tinut un moment de reculegere.