Propunerea soc a presedintelui Barack Obama de a creste salariul minim cu 24% a starnit o intensa dezbatere in SUA si divizeaza economistii si mediul de afaceri tocmai intr-o perioada de relansare a ocuparii fortei de munca, relateaza AFP intr-un comentariu publicat duminica si citat de Agerpres.

"Voi continua sa fac presiuni ca salariul minim sa creasca si sa permita familiilor americane un trai decent", a reafirmat Barack Obama la inceputul lunii martie, dupa ce in discursul despre Starea Natiunii rostit la jumatatea lui februarie s-a angajat sa-l creasca de la 7,5 la 9 dolari pe ora.

Spre deosebire de Franta, unde salariul minim este indexat in fiecare an la 1 ianuarie, in Statele Unite acesta nu este indexat cu inflatia si poate stagna timp de multi ani. Ultima crestere a acestui salariu, de 10,6%, s-a produs in luna iulie 2009. Potrivit Organizatiei Mondiale a Muncii, in SUA salariul minim reprezinta numai 38% din salariul mediu, in timp ce in Franta acest procent este de 60% si in Marea Britanie de 46,1%.

In timp ce republicanii se opun acestei cresteri, populatia americana pare sa o sprijine, 71% dintre persoanele participante la un sondaj sustinand initiativa lui Obama. In schimb, mediul de afaceri este mai putin favorabil. Astfel, foarte conservatoarea Camera de Comert americana considera ca masura ar afecta micile intreprinderi, care nu vor putea sa sustina o crestere a salariilor si in consecinta vor restrange angajarile.

Dar efectul concretizarii acestei propuneri va fi atenuat de complexitatea sistemului american. Cele mai multe state americane au propriul salariu minim, in unele cazuri mai mare de 7,25 dolari pe ora, iar unii angajati nu au dreptul sa-l incaseze.

Ioana Marinescu, economista la Universitatea din Chicago, sustine aceasta initiativa cu argumentul ca o crestere salariala va incuraja consumul fara sa afecteze companiile. "Salariatii slab platiti sunt tentati sa-si caute un alt loc de munca, ceea ce implica costuri cu recrutarea si formarea noilor angajati. Prin cresterea salariilor, companiile vor reduce o parte din aceste costuri", explica ea enuntand un alt argument in favoarea cresterii salariului minim.

Potrivit lui William Spriggs, economist sef al sindicatului AFL-CIO, ce reprezinta 12 milioane de salariati, o crestere a salariului minim ar reduce decalajul salarizarii intre sexe, in prezent 62% dintre cei 3,8 milioane de angajati platiti cu acest salariu fiind femei.