Noul presedinte ceh Milos Zeman a anuntat, duminica, ca va ratifica tratatul privind Mecanismul european de stabilitate (MES), structura comuna permanenta de finantare a tarilor din zona euro aflate in dificultate financiara, pe care predecesorul sau, euroscepticul Vaclav Klaus, a refuzat sa-l aprobe, transmite AFP.

Milos Zeman, care se descrie drept un "euro-federalist", a declarat pentru postul de televiziune Prima Family ca "va respecta decizia Parlamentului".

Parlamentul ceh a dat unda verde instrumentului european de gestionare a crizelor financiare in zona euro in iunie 2012, atunci cand toate celelalte tari UE l-au aprobat.

Cu toate acestea, fostul presedinte Vaclav Klaus a refuzat, in decembrie, sa ratifice MES, calificand mecanismul drept "un lucru monstruos, ridicol si absurd".

Absenta semnaturii sefului de stat ceh nu a avut insa niciun impact asupra functionarii mecanismului.

Noul presedinte Milos Zeman a precizat ca semnatura sa nu va fi decat "simbolica", intrucat Cehia, membra a Uniunii Europene din 2004, n-a aderat inca la zona euro.

Potrivit acestuia, Praga ar putea adopta moneda unica "in cinci ani, cel mai devreme".

Veteran al stangii cehe si prim-ministru in perioada 1998-2002, Milos Zeman a depus vineri juramantul pentru un mandat de cinci ani in functia suprema a statului.