Purtatorul de cuvant al Vaticanului a evocat, cu umor, "frumusetea evenimentului" reprezentat de fumul alb ce anunta alegerea unui nou papa, considerand ca este "mult mai interesant decat un ceas elvetian sau un SMS", transmite AFP.

Fum iesind la alegerea Papei Benedict al XVI-lea (2005)Foto: Agerpres/AP

Potrivit traditiei, alegerea unui nou Papa este anuntata printr-un fum alb care se ridica prin semineul aflat in Capela Sixtina, unde se reuneste conclavul cardinalilor electori. Daca acestia nu au ales inca un suverna pontif, fumul este negru, gratie unui produs fumigen care se adauga fumului emis de buletinele de vot arse.

Aceasta distinctie foarte poetica poate crea probleme, intrucat observatorii pot deveni confuzi la toate nuantele de gri, fumul iesind in general la ora 19.00, in perioada apusului.

Intrebat de jurnalisti despre acest moment, parintele Federico Lombardi a recunoscut ca exista un anumit suspans. El si-a amintit ca autnci cand a fost ales Papa Benedict al XVI-lea in 2005, fumul nu a fost perfect alb de la inceput. "Insa este frumusetea evenimentului. Dureaza cateva minute, exista un suspans, fiecare incearca sa inteleaga, privim clopotele cum se balanseaza. Este mult mai interesant decat un ceas elvetian."

Dar nu s-ar putea si un SMS sau un e-mail pentru confirmare? a insistat un jurnalist. "Sper ca nu. Vreau ca acest moment sa fie trait astfel", a spus el.

Angajatii Vaticanului au curatat, sambata, cosul de pe Capela Sixtina, montandu-i o anexa metalica inaintea Conclavului pentru alegerea viitorului papa, programat sa inceapa marti.

Operatiunile de amenajare a Capelei Sixtine au inceput de cateva zile, inainte de reunirea celor 115 cardinali electori, scrie ziarul La Repubblica, in editia online, citat de Mediafax.

Sambata, angajatii Vaticanului au curatat si reparat cosul de fum al Capelei, fiind montata o anexa metalica deasupra structurii permanente de caramida.

Cosul are o insemnatate speciala, fumul emanat fiind primul semnal al alegerii viitorului papa. Cosul este conectat la o soba din interiorul Capelei Sixtine, unde vor fi arse, dupa fiecare scrutin, buletinele de vot. In cazul in care un scrutin nu va avea ca rezultat alegerea papei, in soba va fi turnata o substanta chimica ce va da culoarea neagra fumului emanat din arderea buletinelor de vot.

In cazul in care rezultatul va fi alegerea papei, fumul va avea culoarea alba. Pentru a fi ales papa, un candidat are nevoie de o majoritate de doua-treimi, in cazul de fata 77 de voturi. Pentru testarea sobei, primul fum emanat va fi de culoare galbena.