Primul ministru sarb Ivica Dacic a recunoscut practic independenta Kosovo, intr-un interviu acordat joi presei belgradene, in care a spus ca provincia Kosovo nu mai este teritoriu al Serbiei, intrucat Belgradul nu mai are niciun fel de putere asupra sa, comenteaza publicatia Vzgliad, citata de Agerpres.

"Zece ani m-am mintit pe mine insumi ca provincia Kosovo este a noastra, desi aceasta este scris in Constitutie. Astazi nu mai ajuta la nimic. Presedintele Serbiei nu poate merge liber in Kosovo, la fel ca premierul, ministrii, politia sau armata", a afirmat Dacic, intr-un interviu, care a starnit comentarii diverse.

Potrivit acestuia, etnicilor sarbi din Kosovo le este permis un singur lucru in prezent - sa paraseasca autoproclamata republica.

In anii urmatori, Serbia va avea multe de facut pentru delimitarea si stabilirea de noi frontiere de stat "reale" si pentru "a salva ceea ce mai poate fi salvat in Kosovo", a afirmat el, subliniind in primul rand necesitatea de a asigura conditii de securitate pentru sarbii care traiesc acolo.

"Numai in acest fel Serbia poate avea un viitor", a exclamat premierul sarb, al carui interviu survine in contextul discutiilor pe care le-a purtat la 4 martie cu premierul din Kosovo, Hashim Thaci, cu medierea sefei diplomatiei europene Catherine Ashton.

Unii observatori occidentali au intrevazut in aceasta declaratie a premierului sarb disponibilitatea Belgradului de a "face o cotitura istorica" in relatiile cu Pristina pentru a accelera stabilirea unui calendar pentru inceperea negocierilor privind aderarea Serbiei la UE.

La mijlocul lunii februarie, Egiptul a recunoscut suveranitatea Kosovo, care marcheaza a cincea aniversare de la autoproclamarea independentei sale (unilaterale) fata de Serbia.

La 6 ianuarie, guvernul de la Pristina i-a refuzat presedintelui sarb Tomislav Nikolic dreptul de a asista la slujba de Craciun la manastirea Gracanica, de langa Pristina.

Premierul kosovar a explicat ca aceasta decizie este o replica la interdictia autoritatilor sarbe pentru administratia din Kosovo de a vizita zone din sudul Serbiei, locuite in majoritate de etnici albanezi. Daca sarbii vor revoca aceasta interdictie atunci si presedintele Serbiei va primi permisiunea a vizita Kosovo, a adaugat el.

Partea albaneza a populatiei din Kosovo, care si-a autoproclamat in 2008 independenta, are o atitudine ostila fata de presedintele Serbiei, pe care il considera un nationalist radical si unul din conducatorii din umbra a sarbilor in razboiul de acum 15 din Balcani.