Ministrii de externe din Germania, Finlanda, Danemarca si Olanda au trimis o scrisoare comuna presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prin care solicita crearea unui mecanism pentru salvgardarea valorilor fundamentale ale blocului daca o tara incalca principiile democratice, transmite Agerpres. Scrisoarea celor patru state solicita Comisiei sa ia masuri pentru a putea "reactiona prompt si eficient pentru a asigura respectarea" principiilor fundamentale ale UE, precum democratia, drepturile omului si statul de drept in tarile membre. Scrisoarea ar propune si o optiune de a taia fondurile UE in cazul statelor care incalca aceste principii. Reamintim ca unul dintre motivele invocate de Finlanda si Germania (state semnatare al scrisorii) pentru a refuza intrarea Romaniei in Schengen este legat de respectarea statului de drept. Si raportul pe Justitie din ianuarie 2013 indica probleme cu statul de drept in Romania.

Patru grei ai UE ii cer lui Barroso masuri impotriva tarilor care incalca valorile europeneFoto: Consiliul European

Pia Ahrenkilde-Hansen, purtatoare de cuvant a Comisiei Europene, a confirmat vineri existenta scrisorii, despre care au aparut mai multe relatari in presa. "Pot sa confirm ca scrisoarea exista si ca este semnata de cei patru ministri de externe", a afirmat ea.

Scrisoarea celor patru state solicita executivului comunitar sa ia masuri pentru a putea "reactiona prompt si eficient pentru a asigura respectarea" principiilor fundamentale ale UE, precum democratia, drepturile omului si statul de drept in tarile membre. Conform Associated Press, scrisoarea ar propune si o optiune de a taia fondurile UE in cazul statelor care incalca aceste principii.

Documentul in cauza nu nominalizeaza state, facand doar referire la principiile fundamentale a caror incalcare provoaca ingrijorarea celor patru state membre.

Desi nu a comentat continutul scrisorii, Pia Ahrenkilde-Hansen a precizat ca acesta pare sa mearga in directia la care s-a referit presedintele CE in discursul sau despre starea Uniunii "cand a spus ca o uniune politica inseamna si ca trebuie sa intarim fundamentele pe care UE este cladita, respectul pentru valorile fundamentale, statul de drept si democratie si a precizat atunci ca in ultimele luni s-au observat amenintari la adresa democratiei in unele state europene, precum si faptul ca Parlamentul European si CE au fost primele care au dat alarma si au jucat un rol decisiv in a tinerea sub control a acestor evolutii ingrijoratoare".

Scrisoarea privind adoptarea unui mecanism pentru apararea valorilor blocului comunitar vine dupa o alta, semnata de doua dintre cele patru state, Germania si Olanda, plus Marea Britanie si Austria, prin care executivului comunitar i s-ar cere sa ia masuri in scopul de a le permite statelor membre sa aplice restrictii mai mari pentru evitarea acestui presupus "turism" vizand ajutoarele sociale.

"Aceasta cerere a fost anuntata, insa nu am primit-o", a declarat joi Jonathan Todd, purtatorul de cuvant al comisarului european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, Laszlo Andor. Potrivit acestuia, niciun stat membru, inclusiv Marea Britanie, nu a furnizat vreo "dovada" ca ar exista o problema de "turism" pentru ajutoare sociale.