Coreea de Nord a anuntat vineri ca va rupe acordurile de neagresiune cu Sudul si ca va taia si linia telefonului rosu intre cele doua tari, la cateva ore dupa ce Consiliul de securitate al ONU a votat noi sanctiuni impotriva Phenianului, scrie AFP.

Coreea de Nord "abroga toate acordurile de neagresiune intr Nord si Sud", a aratat "Comitetul pentru reunificarea pacifica a Coreei", intr-un comunicat difuzat de agentia oficiala KCNA.

Principalul pact de neagresiune a fost semnat in 1991, prin intermediul caruia cele doua state se angajau sa isi rezolva in mod pasnic diferendele si sa evite confruntarile militare accidentale.

Coreea de Nord "informeaza Sudul si ca va taia imediat telefonul rosu intre Nord si Sud", instalat in 1971. Phenianul a amenintat in mai multe randuri cu intreruperea comunicarii intre cele doua tari, si a facut de doua ori, potrivit ministrului sud-coreean pentru Reunificare.

Phenianul a amenintat ca va denunta incepand de luni acordul de armistitiu care a pus capat razboiului Coreei din 1953, amenintand cu spectrul unui "razboi termonuclear" si avertizand Statele Unite ca se expun unui "atac nuclear preventiv".

Expertii au indoieli ca sanctiunile votate joi vor putea forta mana Phenianiului, care isi mentine, in ciuda tuturor amenintarilor, ambitiile nucleare. Rezolutia 2094 adoptata ca raspuns la al treilea test nuclear de pe 12 februarie vizeaza oprirea surselor de finantare utilizate de Phenian pentru a isi realiza scopurile militare.