Fostul sef al guvernului italian Silvio Berlusconi a fost condamnat joi, in prima instanta, la un an de inchisoare in procesul privind cumpararea bancii Unipol, in care este acuzat ca ar fi dezvaluit informatii confidentiale, o sentinta pe care Il Cavaliere o va ataca in recurs, scrie AFP.

Aceasta este prima decizie dintr-o serie de trei asteptate in aceasta luna pentru Berlusconi, celelalte doua vizand procesul in apel pentru frauda fiscala (Mediaset) si cel in prima instanta pentru prostitutie cu o minora si abuz de putere (Rubygate).

Pentru pedepse mai mici de doi ani si cand condamnatul are mai mult de 75 de ani, nu se ajunge in general la inchisoare dar acesta poate fi retinut la domiciliu sau incredintat serviciilor sociale.

In acest dosar, fostul sef de guvern este judecat pentru publicarea ilegala, la finele lui 2005, intr-un ziar apartinand grupului sau (Il Giornale) a unei interceptari telefonice intre liderul stangii de la acea vreme, Piero Fassino, si presedintele asiguratorului Unipol, Giovanni Consorte, in conditiile in carea aceasta dorea sa achizitioneze banca BNL. In aceasta conversatie, Fassino ii spunea lui Consorte: "Acum avem o banca".

Potrivit acuzarii, decizia de a publica aceasta interceptare fusese luata in cadrul unei intalniri intre Silvio Berlusconi si fratele sau Paolo, proprietar al Il Giornale, in 24 decembrie 2005 la Arcore, villa lui Cavaliere din apropiere de Milano. Parchetul ceruse trei ani si trei luni de inchisoare pentru Paolo Berlusconi, care a fost condamnat la doi ani si trei luni.