Furtuna de zapada nu a lovit Washingtonul, asa cum se asteptau meteorologii miercuri, dar un alt eveniment a luat prin surprindere Capitoliul: un discurs de 12 ore si 52 de minute sustinut de senatorul Rand Paul, pentru a bloca confirmarea lui John Brennan in fruntea CIA, scrie AFP.

Republicanul dorea sa protesteze fata de lipsa de transparenta a administratiei Barack Obama in ceea ce priveste programul secret de asasinate cu ajutorul dronelor si eventuala utilizare a acestora pe teritoriul american.

Iar Senatul i-a oferit cea mai eficienta platforma. Regulamentul permite oratorilor sa pastreze microfonul pana la epuizare, chiar daca ceilalti 99 de senatori doresc sa-l intrerupa. In America, nu se glumeste cu drepturile minoritatilor, scrie AFP, in conditiile in care democratii sunt majoritari in camera superioara.

La ora 11,47 (16,47 GMT) miercuri dimineata, Rand Paul a anuntat: "Ma ridic astazi pentru a incepe blocarea nominalizarii lui John Brennan la CIA. Voi vorbi pana nu voi mai fi in stare".

Un dosar gros a fost scos pe biroul sau, iar senatorul incepe sa citeasca note, articole din Wired.com, post-it-uri: un lung sir de cuvinte interupt de ganduri improvizate si adeseori de repetitii.

Maratonul verbal face parte din folclorul senatorial. Recordul ii apartine lui Strom Thurmond, care a aparat segregarea rasiala timp de 24 de ore si 18 minute, in 1957.

In jurul orei 15,00, senatorul de Texas Ted Cruz il compara cu admiratie cu personajul fictiv al dl. Smith, jucat de James Stewart in filmul "Mr. Smith Goes to Washington" din 1939, si care a impus in memoria colectiva "filibuster", termenul care desemneaza acest gen de blocaj parlamentar.

Dupa cinci ore de discurs, seful majoritatii democrate, Harry Reid, incearca un compromis: inca 90 de minute de dezbateri, urmate de un vot.

"Obiectez", anunta Rand Paul.

"Vom termina maine", raspunde Harry Reid.

"Sunt aici pentru a atrage atentia asupra unui principiu constitutional, pentru a determina administratia sa recunoasca public ca nu vor ucide americani care nu sunt combatanti", continua Rand Paul.

El cere o scrisoare din partea lui Barack Obama care sa confirme ca executivul nu are dreptul sa ordone o lovitura de drona pe teritoriu american impotriva unui american "intr-o cafenea din San Franciso sau intr-un restaurant din Houston", fara proces.

Dimineata, ministrul Justitiei, Eric Holder, a raspuns, intr-o audiere, ca loviturile de drone in Statele Unite sunt posibile teoretic in circumstante "extraordinare" precum cele din 11 Septembrie.

Pe Twitter si internet, senatorul devine un erou al conservatorilor pentru revolta sa. Aproximativ 15 colegi i se alatura in hemiciclu pentru a-i pune intrebari, acordandu-i astfel cateva minute de pauza. Dar Rand Paul nu are dreptul sa se aseze sau sa mearga la toaleta, riscand altfel sa piarda cuvantul.

La 0,39 (05,39 GMT), vezica urinara este cea care l-a determinat sa se opreasca. "Am descoperit ca exista anumite limite la blocaje, de care va trebui sa ma ocup in cateva minute".

Rand Paul a reusit sa aduca dezbaterea despre drone in prima pagina a ziarelor. Jurnalistilor care il asteptau intr-un Capitoliu aproape gol le spune ca a obtinut angajamentul Casei Albe privind un raspuns, joi dimineata, inainte de a marturisi: "Ma dor picioarele, ma dor talpile, am dureri peste tot".

In ceea ce-l priveste pe John Brennan, confirmarea sa va avea loc cel mai tarziu sambata, au anuntat democratii.