Presedintele venezuelean Hugo Chavez, care a murit marti la varsta de 58 de ani, a fost "populistul prin excelenta", care a divizat tara, e de parere Daniel Duquenal, blogger si disident venezuelean. Duquenal a spus pentru HotNews.ro ca moartea "uraganului Hugo" reprezinta "inceputul unei lungi perioade, confuze si probabil periculoase" pentru Venezuela. Intrebat despre mostenirea lasata in urma de Chavez, disidentul venezuelean a afirmat ca "cel mai bun lucru paleste in fata tuturor lucrurilor negative pe care le-a facut".

Sustinatorii lui Chavez in CaracasFoto: Agerpres

Adrian Novac: Pana la urma, ce a fost Chavez: un revolutionar, un reformist, un luptator pentru libertate, un tiran, un dictator, un demagog? Cum l-ai descrie?

Daniel Duquenal: Cate putin din toate. A fost populistul prin excelenta.

A.N.: Cum crezi ca venezuelenii o sa-si aminteasca de el?

D.D.: E prea devreme sa spun. Trebuie mai intai sa spunem ce fel de tara a lasat in urma. Dar lunga sa suferinta l-a facut sa fie un martir, unul eroic, care nu va trebui sa dea socoteala pentru erorile sale.

A.N.: Ce semnificatie are moartea lui pentru Venezuela?

D.D.: Inceputul unei lungi perioade, confuze si probabil periculoase.

A.N.: Am vazut ca multi venezueleni deplang moartea lui Chavez, altii insa o vad ca pe un lucru

unul dintre cei mai cunoscuti bloggeri din Venezuela* doctor in stiinta* disident* incepand din 2003, conduce o mica afacere de familie la tara* tot din 2003, scrie regulat pentru blogul sau politic Venezuela News And Views* a scris despre Venezuela pentru BBC, Index on censorship, Pajamas media, Jewcy si altii* a avut aparitii in emisiuni radio in SUA, Marea Britanie, Australia si Jamaica

Daniel Duquenal

pozitiv pentru tara. Care e starea generala a oamenilor?

D.D.: In interiorul Venezuelei totul este linistit. Chavistas (sustinatorii lui Hugo Chavez) sunt in doliu. Unii nebuni din randul opozitiei sarbatoresc, dar cea mai mare parte a oamenilor sunt linistiti, pentru ca stim cu totii ca ne asteapta vremuri grele.

A.N.: Care va fi mostenirea pe care Chavez o lasa Venezuelei si lumii?

D.D.: In Venezuela, a lasat o tara divizata si saracita, care va avea nevoie de un deceniu pentru a se reface. In afara Venezuelei, va avea loc o reinoire/reconditionare a mitului lui Che si vor aparea tricouri cu o noua fata (cea a lui Chavez).

A.N.: Care a fost cel mai bun lucru pe care l-a facut pentru Venezuela? Dar cel mai rau?

D.D.: Cel mai rau lucru e usor de spus: a divizat amar tara. Cel mai bun lucru paleste in fata tuturor lucrurilor negative pe care le-a facut.

A.N.: Moartea lui va duce la imbunatatirea relatiilor cu Statele Unite?

D.D.: Ma indoiesc de asta, fiindca Venezuela este acum un "narco stat" si un astfel de stat nu poate avea niciodata relatii bune cu SUA.

Presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a decedat, marti, la ora 16:25, a anuntat la postul national vice-presedintele Nicolas Maduro. "Trebuie sa fim uniti acum mai mult ca niciodata", a declarat Maduro, desemnat de catre Chavez drept succesorul sau. Liderul venezuelean, spitalizat la Caracas din cauza cancerului, suferea de o agravare a problemelor respiratorii si de o noua infectie grava.

Trupul neinsufletit al lui Chavez a fost depus la Academia Militara din Caracas. Au fost decretate sapte zile de doliu national.

Miercuri seara, seful garzii prezidentiale a afirmat ca Chavez a murit din cauza unui "atac de cord masiv".

"Nu a mai putut vorbi dar a murmurat... Nu vreau sa mor. Va rog, nu ma lasati sa mor, deoarece isi iubea tara si s-a sacrificat pentru tara sa", a declarat generalul Jose Ornella pentru Associated Press.

Citeste ultimele informatii despre situatia din Venezuela pe blogul lui Daniel Duquenal.