Ministrii Apararii din tarile membre ale grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia) au semnat miercuri la Varsovia scrisoarea de intentie privind crearea, pana in 2016, a unei unitati de lupta comuna in cadrul Uniunii Europene, scrie AFP.

"Unitatea va putea fi folosita dincolo de frontierele UE pentru operatiuni de mentinere a pacii, de prevenire a conflictelor armate si de gestionare a crizelor", potrivit acestui document.

Polonia va asigura "rolul cadru" in aceasta unitate supranumite V4 EU BG (European Union Battlegroup), o referire la cele patru tari din grupul de la Visegrad, un club informal creat in 1991.

"Unitatea va fi formata din 2.000 - 3.000 de militari, dintre care 1.000 militari polonezi", a precizat un purtator de cuvant al ministerului polonez al Apararii, Jacek Sonta. Ea va fi formata in principal din unitati din infanterie.

Cei patru ministri ai Apararii, alaturi de omologii sai german si francez, au lansat si un apel comun pentru dezvoltarea unei Europe a Apararii.

"In momentul unei crize financiare globale persistente si a impactului sau negativ asupra bugetelor de aparare, trebuie sa ne concentram asupra intarii cooperarii multionationale in aparare", se arata in declaratia comuna semnata de cei sase ministri.

"Dorim sa actionam in favoarea capacitatilor europene de aparare, a politicii comune de securitate si aparare, precum si a intarii NATO", potrivit acestui document.