Fostul presedinte francez Nicolas Sarkozy a criticat operatiunea militara desfasurata de Franta in statul african Mali, afirmand ca "nu se intervine niciodata intr-o tara care nu are guvern", potrivit unui articol al saptamanalul francez Valeurs Actuelles, care va aparea joi, transmite AFP.

"Ce fac acolo?", in Mali, "daca nu chiar faptul ca sustin grupuri disidente si incearca sa controleze un teritoriu de trei ori mai mare decat Franta cu 4.000 de oameni", a spus Sarkozy.

"Regula este ca nu intervii niciodata intr-o tara in care nu exista guvern", a adaugat fostul sef de stat, cel care, in 2011, a cerut declansarea interventiei occidentale in Libia, alaturi de rebeli, impotriva fostului dictator Muammar Gaddafi.

Franta a lansat la 11 februarie operatiunea Serval, pentru inlaturarea gruparilor armate islamiste din Mali. 4.000 de soldati francezi au fost trimisi sa lupte alaturi de armata maliana si trupele altor tari africane.

Pe 29 ianuarie, presedintele interimar al statului Mali, Dioncounda Traore, si-a exprimat la Addis Abeba "hotararea sa de a organiza cat mai curand posibil - inainte de 31 iulie 2013 - alegeri curate, adica transparente si credibile", pentru a avea in Mali institutii legitime.