La cateva ore inainte de debutul consiliului JAI, aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen este blocata, pe langa Germania, Olanda si Finlanda, si de Franta, principalul motiv invocat fiind angajamentul slab al celor doua tari in combaterea coruptiei, au declarat surse diplomatice de la Bruxelles cotidianului austriac "Osterreich".

Presedintia irlandeza si Austria au pledat, miercuri dupa-amiaza, din nou pentru varianta aderarii treptate a celor doua candidate, dar nu au reusit sa schimbe pozitia de veto a Germaniei, Frantei, Olandei si Finlandei, relateaza cotidianul amintit. Chestiunea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul de libera circulatie ajunge, astfel, pe masa Consiliului European de la sfarsitul saptamanii viitoare.

Data fiind ingrijorarea UE fata de independenta justitiei din Romania si Ungaria, comisarul european pentru Justitie Viviane Reding va avansa, in plus, vineri - cea de-a doua zi a reuniunii JAI - un proiect de evaluare sistematica a sistemelor judiciare nationale, mai noteaza "Osterreich".