​Un miliardar ceh in varsta de 39 de ani conduce eforturile de curatare a scenei politice de la Praga, transmite "Le Monde". Karel Janecek s-a aflat in spatele petitiei care a dus, luni, in Camera superioara a parlamentului, la suspendarea din functie a presedintelui Vaclav Klaus sub acuzatia de tradare. Decizia Senatului, dominat de oponentii de stanga ai lui Klaus (38 voturi pentru, 30 impotriva), il va trimite pe presedinte in fata Curtii Constitutionale, care va stabili daca acesta a incalcat legea fundamentala prin amnistia pe care a semnat-o in ianuarie.

Karel JanecekFoto: Captura YouTube

"Le Monde" afirma, intr-un material dedicat tanarului miliardar ceh, ca acesta "conduce lupta impotriva lui Klaus si a coruptiei" din societatea ceha.

"Prin ferestrelele biroului din palatul sau baroc, tanarul miliardar Karel Janecek are o imagine perfecta a Castelului Praga, unde locuiesc presedintii cehi. Dar cu coama lui pletoasa blonda si privirea albastra stralucitoare, barbatul de 39 de ani are privirea atintita pe data 8 martie, vineri, cand social-democratul Milos Zeman il va inlocui pe presedintele in exercitiu, Vaclav Klaus, care a condus tara in ultimul deceniu", scrie publicatia.

Interesul lui Janecek privind schimbarea de la varful tarii este cu atat mai mare cu cat el a fost cel care a avut o mare influenta pe scena politca din Cehia, in ultimele luni.

La 1 ianuarie, presedintele a semnat o amnistie prin care au fost gratiate multe persoane urmarite pentru infractiuni economice, precum deturnarea de fonduri, un subiect sensibil in Cehia si care a dominat agenda publica in ultimii ani. Amnistia decisa de Klaus a infuriat societatea si, in acelasi timp, a distrus imaginea pozitiva pe care o avea presedintele ceh. "New York Times" a scris ca cehii furiosi au rupt portretele oficiale ale lui Klaus din birouri si scoli, in intreaga tara.

Gestul presedintelui "l-a infuriat" pe Janecek, care s-a grabit sa denunte decizia lui Klaus, lansand in acelasi timp o petitie ce solicita judecarea sefului statului pentru inalta tradare. Documentul a fost semnat de 74.000 de cehi.

Iar astazi, dupa doua luni de "negocieri grele", miliardarul a reusit sa convinga suficienti senatori sa ia in considerare solicitarea sa si sa voteze suspendarea din functie a sefului statului.

"Le Monde" citeaza o declaratie a senatoarei Eliska Wagnerova, de la Partidul ecologist ceh, care a sustinut campania lui Janecek si care a afirmat ca judecarea lui Klaus de catre magistratii Curtii Constitutionale "va fi oportunitatea corecta de a determina limitele prerogativelor prezidentiale".

"New York Times" a scris recent ca guvernul de la Praga a fost tinta, in ultimele luni, unor scandaluri de coruptie care au amenintat sa-l rastoarne. Coruptia este atat de raspandita incat un ceh intreprinzator a lansat chiar si un "tur safari al coruptiei". Printre altele, turistii sunt dusi cu autobuzul la "o casa care nu exista in realitate" unde 589 de companii au declarat ca au sediul oficial.

"Cruciatul" Janecek a devenit erou in Cehia

"Indiferent de ce se intampla in continuare, aceasta campanie i-a oferit Karel Janecek o recunoastere neasteptata la nivel national, el castigand un spijin popular masiv", scrie "Le Monde" despre miliardarul ceh. In plus, presa ceha l-a transformat pe "cruciatul telegenic" intr-un media darling.

Cu toate acestea, Janecek nu are nimic din imaginea unui "demagog popular" sau a unui "activist incapatanat",

Vaclav Klaus

Vaclav Klaus

Foto: AGERPRES

iar opiniiile lui despre Vaclav Klaus nu au fost mereu negative. "Chiar am admirat politicile sale economice atunci cand a trecut de la o economie comunista la o economie de piata", afirma miliardarul despre presedintele suspendat.

De altfel, "Le Monde" noteaza ca, dupa noiembrie 1989 si Revolutia de catifea, Klaus a fost consisderat unul dintre arhitectii-sefi ai transformarii Republicii Cehe intr-o democratie si o piata libera.

Atunci cand a fost creata Bursa de la Praga, Janecek - care avea doar 21 de ani - si cativa colegi au lansat compania RSJ. Ei au creat un software comercial performant, care a devenit extrem de apreciat, transformand compania intr-un lider al pietei de derivate in orase precum Londra, Chicago si Frankfurt.

In aceeeasi perioada insa, Janecek afirma ca a descoperit "cum coruptia paraliza sectorul public" din tara sa. Impreuna cu alti oameni de afaceri, el a finantat o fundatie anti-coruptie creata de fostul primar al capitalei, Pavel Bem. Fundatia acorda sprijin financiar pentru persoanele care dezvaluie noi cazuri de luare de mita, precum si celor care furnizeaza dovezi pentru cazurile din trecut ce au fost abandonate din cauza lipsei de vointa politica. Sapte persoane au primit deja cate 20.000 de euro pentru "curajul lor."

"Condamnarea abuzului nu mai este suficienta, societatea trebuie sa-si castige valorile sale drepte", afirma Janecek. El a propus o noua lege menita sa incurajeze personalitati independente si respectate sa candideze pentru parlament. Propunerea sa a fost intampinata insa cu reactii diverse. "Este un pic naiv sa credem ca partidele vor accepta atat de usor sa schimbe un sistem care le favorizeaza,", a declarat politologul Lukas Jelinek, in timp ce Klaus a spus despre el ca este un "infumurat autoproclamat salvator".

Inainde de declansarea "cruciadei sale impotriva lui Vaclav Klaus", Janecek a strabatut tara, incercand sa-si convinga conationalii ca "aceasta atmosfera politica toxica a otravit societatea ceha."

Miliardarul sustine ca, de fiecare data, mii de oameni l-au intampinat cu entuziasm. El a tinut conferinte in cele 14 capitale regionale. La peste 20 de ani de la "Revolutia de catifea", Janecek "vrea sa aprinda un nou foc civic pentru a scapa de abuzurile autoritatilor atat la nivel national, cat si la nivel local".

Miliardarul de 39 de ani refuza sa se alature vreunui partid politic: "Vreau sa raman independent, astfel incat sa nu apar un program, ci valori si atitudini care au o raza de actiune mai mare decat discursurile politice".

"Le Monde" afirma insa ca "ideile sale nobile ar putea fi eclipsate de propria sa ambitie". De altfel, Janecek a marturisit ca "nu voi spune nu unei curse prezidentiale, caci un exemplu trebuie oferit de catre autoritatea suprema" a statului.

Acest lucru dezvaluie, in opinia publicatiei franceze, proiectul sau: acela de a ajunge in fruntea Cehiei.

Suspendarea lui Klaus, simbolica

Camera superioara a Parlamentului ceh a votat luni pentru suspendarea din functie a presedintelui Vaclav Klaus sub acuzatia de tradare, o decizie in mare parte simbolica, in conditiile in care mandatul acestuia se termina joi.

Curtea Constitutionala urmeaza sa stabileasca daca acesta a incalcat legea fundamentala prin amnistia pe care a semnat-o in ianuarie. In cazul in care va fi declarat vinovat, pedeapsa cea mai mare este pierderea functiei, a pensiei si a dreptului de a candida din nou in viitor.

Senatorii il mai acuza pe Klaus ca a incalcat Constitutia prin refuzul de a ratifica o serie de tratate europene si pentru faptul ca nu a numit in functie o serie de judecatori, in ciuda unor decizii ale justitiei in acest sens.

De asemenea, senatul il acuza pe Klaus ca a refuzat sa ratifice un acordul privind fondul european de salvare pentru tarile din zona euro, desi acesta fusese ratificat de parlament.