Presedintele rus Vladimir Putin a afirmat miercuri ca Hugo Chavez, decedat in urma unui cancer, a fost un "barbat iesit din comun si puternic", care a contribuit mult la apropierea dintre Rusia si Venezuela, scrie AFP.

"Era un barbat iesit din comun si puternic, care privea spre viitor si care era intotdeauna extrem de exigent cu el insusi", a declarat Putin, intr-o telegrama de condoleante, citata intr-un comunicat al Kremlinului.

Potrivit acestui comunicat, liderul Venezuelei era un "prieten apropiat al Rusiei", care a permit asezarea unor "baze solide pentru un parteneriat ruso-venezuelean, a stabilit contacte politice active si a lansat vaste proiecte umanitare si economice" pentru cele doua tari.

Chavez, inamic declarat al Statelor Unite, s-a apropiat mult in ultimii ani de Moscova. Cele doua tari au semnat mai multe contracte energetice si de aparare din 2005.

Regizorul american Oliver Stone, unul dintre admiratorii declarati ai lui Hugo Chavez, a afirmat ca acest "mare erou" va "ramane intotdeauna in Istorie".

"Deplang pierderea unui mare erou pentru majoritatea poporului sau si pentru toti cei care lupta in intraga lume pentru a-si gasi un loc", a afirmat acesta, intr-un comunicat.

"Detestat de clasele (sociale) instarite, Hugo Chavez va ramane intotdeauna in istoria. Prietenul meu, odhgneste-te in pace, (o pace) meritata de mult timp".

Actorul Sean Penn, cunoscut pentru activismul sau social, i-a adus si el un omagiu lui Chavez, apreciind ca omenirea a "pierdut un campion" si America "un prieten pe care nu a stiut niciodata ca-l are".

"Venezuela si revolutia vor rezista sub leadershipul vicepresedintelui (Nicolas) Maduro", a adaugat actorul laureat cu Oscar, si care era un prieten al lui Chavez, pe care l-a vizitat in Venezuela in mai multe randuri. Hugo Chavez il denumise pe Sean Penn "un prieten al cauzelor drepte".