Presedintele Hugo Chavez a fost cunoscut pentru discursurile grandioase si atacurile indraznete. Un orator extraordinar de talentat, care s-a bucurat de atentia speciala a presei. New York Times aminteste zece dintre momentele memorabile care l-au facut pe Chavez o forta in Venezuela si in intreaga lume.

4 Februarie 1992: O declaratie curajoasa dupa lovitura de stat esuata. Hugo Chavez a condus lovitura de stat esuata impotriva guvernului venezuelean. In urma arestarii sale, acesta a aparut la televiziunea de stat solicitandu-le rebelilor sa iasa din starea de alerta. Chiar si atunci, el nu s-a aratat dispus sa se retraga.

2001: Ziua de nastere a "parintelui" cubanez. Chavez si Fidel Castro, fostul lider al Cubei, au petrecut numeroase aniversari impreuna, ocazii de a-si demonstra respectul reciproc. Cand Castro a implinit 75 de ani, Hugo Chavez i-a daruit celui pe care il alinta "Padre" prima sa pusca din armata.

7 august 2005: Incheierea colaborarii cu SUA in razboiul impotriva drogurilor. Hugo Chavez a acuzat agentia de combatere a drogurilor din SUA de spionaj si a suspendat cooperarea cu aceasta. Statele Unite s-au plans ca Venezuela nu a depus suficiente eforturi pentru a opri transporturile de cocaina din Columbia, care treceau prin tara catre SUA si Europa.

20 septembrie 2006: L-a numit "diavol" pe presedintele George W. Bush. Amar si sarcastic, presedintele Venezuelei l-a numit pe George W. Bush "diavolul care se crede proprietarul lumii". In fata Adunarii Generale a ONU, Chavez a declarat "Ieri a venit diavolul aici. Si astazi mai miroase a sulf la aceasta masa". Apoi, el si-a facut semnul crucii si a impreunat mainile aruncand o privire spre cer.

Septembrie 2007: Chavez l-a numit "prost" pe realizatorul unei emisiuni TV. In urma unei intreabari a realizatorului emisiunii "Alo Presidente", Hugo Chavez a raspuns: "Aceasta este o intrebare stupida. Nu pot raspunde unei intrebari stupide, deoarece oricine incearca devine stupid. Doar un prost poate pune o intrebare stupida".

10 noiembrie 2007: Regele spaniol i-a spus lui Chavez sa taca. Intr-un discurs la summitul ibero-american de la Santiago, Hugo Chavez l-a numit "fascist" pe fostul premier spaniol Jose Maria Aznar. Furios, Regele Juan Carlos I i-a replicat in limba spaniola: "De ce nu taci?"

Martie 2011: Capitalismul a ucis civilizatia de pe planeta Marte. De-a lungul carierei politice, presedintele Venezuelei a folosit mai multe sintagme pentru a sublinia relele capitalismului. "Eu am spus mereu ca nu ar fi ciudat sa fi existat civilizatie pe planeta Marte. Dar poate capitalismul a ajuns si acolo, imperialismul a sosit si a terminat civilizatia de pe planeta".

Decembrie 2011: A sugerat ca Statele Unite detine tehnologia inocularii cancerului. Chavez a sustinut un discurs despre posibila existenta a unei tehnologii prin care Statele Unite inoculeaza cancerul, dupa ce si Cristina Fernandez, presedintele Argentinei, a fost diagnosticata cu aceasta boala, dupa el, presedintii brazilienii Luiz Inacio "Lula" da Silva si Dilma Rousseff si presedintele paraguayan Fernando Lungo.

Aprilie 2012: Recunoasterea eroului sau, Simon Bolivar. Hugo Chavez s-a descris ca un discipol al lui Simon Bolivar, aristocratul care in secolul al XIX-lea a eliberat o mare parte din America de Sud. Chavez a comandat un mausoleu pentru ramasitele eroului national si a comandat teste care sa verifice teoria prin care acesta a murit prin otravire si nu de tuberculoza. Ancheta a ramas neconcludenta.

2012: A dat un apartament unei sustinatoare de pe Twitter. Desi a folosit ocazional reteaua de socializare Twitter, Chavez a daruit un apartament nou, in vara anului trecut, unei tinere de 19 ani, dupa ce aceasta a devenit sustinatorul sau cu numarul trei milioane