Presedintele venezuelean Hugo Chavez, decedat marti in urma cancerului de care suferea din iunie 2011, a fost un lider venerat si contestat in egala masura, devenit simbol al socialismului in America Latina in cursul celor 14 ani in care a condus Venezuela, scrie AFP.

Castigator in fiecare tur de scrutin la care a participat dupa venirea la putere in 1999, Chavez a murit dupa ce a fost reales pentru un nou mandat prezidential de sase ani, pe 7 octombrie 2012.

Incepand din iunie 2011 a suferit patru operatii in Cuba pentru vindecarea cancerului, urmand un tratament medical intens.

Carismatic, hiperactiv, catolic devotat si admirator al eliberatorului Simon Bolivar, Chavez s-a bucurat in mod constant de un nivel ridicat de popularitate, in ciuda ostilitatii acerbe a adversarilor, numiti "tradatori" dupa tentativa de lovitura de stat impotriva lui din anul 2002.

"Eu nu sunt nemuritor", recunostea fostul locotentent-colonel de parasutism in timpul convalescentei, dupa cea de-a treia operatie.

O lovitura de stat incercata in februarie 1992 l-a trimis la inchisoare pentru doi ani. In 1998, candidat al unei coalitii a partidelor de stanga, Hugo Chavez castiga alegerile prezidentiale. Doi ani mai tarziu, el este reales in functia de presedinte si obtine validarea unei noi Constitutii. A castigat referendumul opozitiei pentu demiterea sa in anul 2004 si a fost ales din nou in 2006 si 2012.

Chiar daca nu a incetat niciodata transporturile de petrol catre Statele Unite ale Americii, Chavez s-a prezentat ca mostenitor al liderului cubanez Fidel Castro al imaginii de luptator impotriva imperialismului american.

Hugo Rafael Chavez Frias s-a nascut la 28 iulie 1954 intr-o familie de muncitori din Sabaneta, Venezuela.