Procuratura din Rusia a anuntat marti ca intentioneaza sa aduca noi acuzatii impotriva sefului companiei britanice Hermitage Capital, William Browder, ce vizeaza implicarea acestuia in achizitii ilegale de actiuni ale grupului Gazprom, informeaza Mediafax citand RIA Novosti.

Ministrul rus de Interne Mihail Alexandrov a aratat ca ancheta trebuie sa determine circumstantele in care companii care au ca angajati majoritari cetateni straini si conduse de William Browder au cumparat "ilegal" actiuni ale gigantului gazelor, Gazprom.

Investigatorii au luat deja decizia de a aduce acuzatii impotriva lui Browder, om de afaceri din Statele Unite care detine si cetatenie britanica, a precizat Alexandrov.

Informatiile vin cu mai putin de o saptamana inainte ca Browder si Serghei Magnitsky, un avocat al Hermitage Capital care a murit in conditii suspecte intr-o inchisoare din Moscova in 2009, sa fie judecati in Rusia intr-un proces separat, sub acuzatia de evaziune fiscala.

Familia lui Magnitsky boicoteaza procesul avocatului decedat, care fusese retinut in noiembrie 2008, iar Browder va fi judecat in lipsa.

Hermitage Capital Management este un fond de investitii si de administrare a activelor specializat in pietele rusesti si a fost infiintat de William Browder si Edmond Safra in 1996. Compania are sediul central in Guernsey, dar detine birouri si in Insulele Cayman si la Moscova.

Browder a fost un sustinator al presedintelui Vladimir Putin, dar in noiembrie 2005 a fost trecut pe o lista neagra a guvernului rus, ca "o amenintare la securitatea nationala", iar accesul in Rusia i-a fost interzis.

Potrivit The Economist, Browder a fost inclus pe lista neagra a guvernului rus dupa ce acesta s-a amestecat in fluxul de bani catre birocrati corupti si oameni de afaceri complici.

New York Times a relatat in 2008 ca pe parcursul a doi ani mai multi asociati si avocati ai lui Browder, precum si rude ale acestora, au fost victime ale unor agresiuni grave si jafuri in urma carora au disparut documente.