Coreea de Nord a amenintat marti cu denuntarea acordului de armistitiu semnat in 1953 pentru a pune capat Razboiului coreean invocand tensiuni puternice provocate de testele nucleare recente si manevrele militare comune desfasurate de sud-coreeni si americani, informeaza AFP.

Intr-un comunicat transmis de agentia oficiala nord-coreeana de presa autoritatilor de la Seul, Phenianul si-a anuntat intentia de a intrerupe "telefonul rosu" instalat in satul Panmunjom, situat pe linia de demarcatie dintre cele doua tari.

Coreea de Nord a amenintat, de asemenea, fara a da detalii, ca va recurge la "masuri ferme" ca raspuns la "ostilitatile americane".

Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite ar urma sa se reuneasca marti pentru a discuta aplicarea unor noi sanctiuni Coreei de Nord dupa testul nuclear din 12 februarie, semn ca, sustin diplomatii, Statele Unite si China sunt aproape de un compromis pe aceasta tema.

Coreea de Nord a lansat cu succes o racheta pentru a plasa un satelit pe orbita, anunta Phenianul in luna decembrie. SUA si aliatii lor sustin ca lansarea este un test deghizat pentru o racheta intercontinentala. Doua luni mai tarziu Coreea de Nord a realizat al treilea test nuclear, starnind critici dure din partea comunitatii internationale.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit de urgenta si a "condamnat ferm" testul nuclear, anuntand ca va incerca sa ia "masuri adecvate" printr-o noua rezolutie.

Aliatul traditional al Coreei de Nord, China, a fost pana acum reticenta fata de adoptarea unor sanctiuni prea dure fata de regimului nord-coreean. Cu toate acestea, Beijingul a criticat Phenian pentru testul nuclear.