Guvernul pro-european al Republicii Moldova, condus de Vlad Filat, a fost demis marti la pranz printr-o motiune de cenzura adoptata de Parlament. Grupurile PD (partid controlat de controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc), PCRM (Partidul Comunistilor) si deputatii neafiliati au votat in favoarea motiunii, anunta Unimedia. Motiunea de cenzura care a dus la demiterea Cabinetului Filat II a fost initiata de Partidul Comunistilor. Demiterea guvernului inseamna dizolvarea de facto a Aliantei pro-europene (AIE), cu cateva luni inainte ca Moldova sa semneze un acord esential de asociere cu UE, acord ce reprezenta practic inceperea negocierilor de aderare (fara a stabili un termen pentru integrarea Moldovei in UE).

Vlad FilatFoto: HotNews.ro

Adoptarea motiunii de cenzura nu a fost o mare surpriza, in conditiile in care inca de marti dimineata se stia ca, in cazul in care toti parlamentarii care isi anuntasera intentia de a vota impotriva Executivului vor vota astfel, Guvernul Filat va fi demis.

Frictiuni intre cele 3 partide care compun Alianta pentru Integrare Europeana au existat inca de la infiintarea sa, dar ele s-au acutizat la inceputul acestui an.

Guvernul Filat II a fost investit in functie pe data de 14 ianuarie 2011, prin votul celor 59 de deputati din Alianta pentru Integrare Europeana si a fost format din 21 de membri. Investirea Guvernului Filat II a avut loc in urma semnarii Acordului de Constituire a AIE. Conducerea Guvernului a fost asigurata de premierul Vlad Filat si de patru viceprim-ministri, dintre care doi fara portofoliu. Este vorba despre vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, si de viceprim-ministrul pentru problemele sociale, Mihai Moldovanu.

Ora 13.45: "Şansele Republicii Moldova de a se apropia de UE scad din cauza instabilităţii politice de la Chişinău" - consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu (RFI)

Ora 13.59: Vlad Filat, premierul demis: Demiterea Guvernului este o razbunare a Partidului Democrat pentru lichidarea functiei de prim-vicepresedinte al Parlamentului, detinuta de Vlad Plahotniuc.