Unul dintre fondatorii PASOK, partidul socialist din Grecia, Akis Tsohatzopoulos, fost ministru al Apararii, a fost condamnat luni la 8 ani de inchisoare cu executare pentru nereguli in declararea veniturilor, inaintea unui alt proces in care este acuzat ca a primit mita pentru semnarea unor contracte militare, scrie AFP.

Un tribunal din Atena l-a condamnat pe Tsohatzopoulos, 72 de ani, la o amenda de 520.000 de euro si a ordonat confiscarea resedintei de lux a acestuia, langa Acropole, pe care a cumparat-o in 2009, fara sa declare insa acest lucru.

"Nu recunosc aceasta decizie", a declarat fostul ministru, unul dintre fondatorii partidului socialist Pasok, inainte de a reveni la inchisoarea Korydallos, unde este arestat preventiv intr-un dosar de mita pentru semnarea unor contracte militare.

El s-a declarat victima unor razbunari politice in timp ce avocatii sai denunta severitatea pedepsei, inedita pentru un astfel de cap de acuzare.

Tribunalul l-a declarat vinovat pentru ca ar fi mintit in perioada 2006 - 2009 in ceea ce priveste declaratiile anuale de venituri, obligatorii pentru politicienii greci.

Tsohatzopoulos a fost inculpat in aprilie pentru spalare de bani si constituirea unei organizatii criminale pentru comenzi controversate de armament.

Ministru al Apararii din 1996 pana 2000, in guvernul lui Costas Simitis, el este acuzat ca ar fi primit mita pentru achizitionarea unor sisteme antiaeriene rusesti TOR-M1 si pentru comanda a patru submarine de la firma germana Ferrostaal.

Sotia si fiica sa, alaturi de alti prezumtivi trei complici, au fost arestati preventiv in acelasi dosar.