Importante manifestatii anti-austeritate sunt prevazute sambata, 2 martie, in intreaga Portugalie, la apelul unei miscari apolitice care in septembrie anul trecut a reusit sa scoata in strada sute de mii de persoane, anunta Agerpres. Organizate de o miscare apolitica asemanatoare "Indignatilor" din Spania, "Que se lixe a troika" ("Troica sa se care"), manifestatiile sunt programate in circa 30 de orase ale Portugaliei, in conditiile in care principala tinta a protestatarilor, "troica" de finantatori internationali (UE-FMI-BCE), se afla la Lisabona pentru o noua verificare a situatiei din tara, aflata sub asistenta financiara.

"Credem ca va fi o manifestatie enorma", a declarat in ajun unul dintre responsabilii miscarii, Nuno Ramos de Almeida. "Vrem sa explicam ca exista alternative la austeritate, ca este posibil un alt tip de politica", a spus acesta.

Extrem de activa in retelele comunitare, miscarea a anuntat manifestatii de sustinere si in strainatate: la Londra, Boston, Paris, Madrid sau Barcelona.

Manifestatiile de astazi intervin in conditiile in care nemultumirea sociala impotriva austeritatii este in crestere, austeritate pe care guvernul de la Lisabona o aplica in schimbul planului de salvare in valoare de 78 de miliarde de euro, de care tara beneficiaza din mai 2011.

Principalul sindicat portughez, CGTP, va participa la manifestatii, la care se vor ralia si studenti, profesori, functionari din domeniul sanatatii, pensionari si chiar militari.